Tertúlia 'La biodiversitat subterrània. Posem llum a la foscor!'

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

21/11/2024

La vida s’obre pas fins i tot en condicions poc favorables per a ella. Sense llum solar i amb dèficits d’oxigen, un bon grapat d’organismes són capaços d’adaptar-se a l’ambient i sobreviure. Es tracta de la fauna hipogea, la qual habita a indrets del subsòl com les cavernes o els rius subterranis. Per les seves característiques i pel fet de no tenir espècies actuals properes a la superfície, Charles Darwin la va descriure com a “fòssils vivents”.

Seguint les passes iniciades al segle passat pel Dr. Francesc Español i Coll, el Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona té en la fauna hipogea una de les seves línies d’investigació. Actualment, està col·laborant amb la Universitat de Barcelona, en el context del grup de recerca consolidat ZooSysEvo, liderat pel Dr. Miquel A. Arnedo.

Fruit d’aquesta col·laboració i ganes de saber-ne més sorgeix aquest Club dels llunàtics i llunàtiques. Precisament, serà en Miquel A. Arnedo qui ens il·luminarà en la foscor del subsòl. Amb ell coneixerem què és la filogenètica i la genòmica, quins avenços han significat per a l’estudi de la biodiversitat subterrània, i si Darwin tenia raó al considerar la fauna hipogea com a relicte, entre d’altres qüestions. No perdeu l’ocasió de descobrir aquestes criatures extraordinàries sense necessitat d’aventurar-vos a les cavernes!

Ponent:: Miquel A. Arnedo, catedràtic de Zoologia de la Universitat de Barcelona i director de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat.

Moderador: Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Adreçat a públic adult

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Districte:
Sant Martí
Neighborhood:
el Besòs i el Maresme

If you would like to make a correction related to this activity...

LET US KNOW

Timetable

Observations

Cal fer reserva prèvia a partir del divendres 25 d'octubre

If you would like to make a correction related to this activity...

LET US KNOW