Carregant

Jardins del Doctor Pla i Armengol

L’àmbit dels jardins del Doctor Pla i Armengol correspon a una illa verda de més de 3,6 ha delimitada per la ronda del Guinardó, pel carrer de Cartagena, per l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat i pel torrent de Melis. L’actuació forma part del Pla del verd i de la biodiversitat de Barcelona.

S’ha executat una intervenció que vol preservar un gran nombre d’arbres de gran port, amb recorreguts i zones d’estada de petit format per gaudir de l’espai verd i del patrimoni històric, en tres àmbits clarament diferenciats: el jardí noucentista manté la unitat estilística del conjunt de l’arquitecte Adolf Florensa, que integra espais enjardinats de representació i caràcter domèstic. Se n’ha recuperat el patrimoni històric i artístic restaurant murs i balustres, així com les basses originals, pilastres i pèrgoles de fusta. També s’ha restaurat la Font de la Venus de Frejús, del mateix Adolf Florensa (1930), les fonts octogonals i de la bancada als jardins de la banda de mar, així com una font noucentista, descoberta durant les obres.

A l’oest del jardí noucentista, on hi havia els estables per als cavalls i amb menys preexistències valuoses, s’hi situa el parc més públic. Aquí es modifica puntualment la topografia per acostar-se a la ciutat. És on se situen les grades, la plaça verda, els jocs infantils i els miradors amb vistes a la ciutat. La nova àrea de jocs infantils permet el joc inclusiu per a persones amb discapacitat. S’hi ha construït un iglú amb troncs de salze perenne, que a l’estiu es transforma en un túnel fresc i ombrívol, que forma part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat.

Al sud-est hi trobem l’àmbit per als horts urbans i per a la promoció de la biodiversitat, amb ambients humits i recorreguts educatius i pedagògics. Aquesta zona concentra una superfície total de més de 3.200 m2 i una àrea de cultiu de 1.215 m2, subdividits en 33 parcel·les.

És important destacar que el conjunt de basses naturalitzades funcionen amb un únic sistema de recirculació de cabal, que permeten el foment d’ecosistemes propis d’ambients humits i promouen així la presència d’amfibis, aus i invertebrats aquàtics com les libèl·lules. Així mateix, s’ha respectat el cicle de l’aigua per tal que el sòl permeti la infiltració d’aigua de pluja cap a l’aqüífer, utilitzant paviments i cobertures vegetals permeables, així com sistemes de drenatge sostenible.

En el marc d’aquesta intervenció, s’han plantat un total de 112.000 plantes arbustives, de més de 140 espècies, i 105 arbres, de més de 20 espècies.