Carregant

Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) Bloc 7 - Can Batlló

Situada al barri de la Bordeta, l’antiga fàbrica tèxtil de Can Batlló, del segle XIX, és un exemple d’organització veïnal i de reutilització d’espai urbà al segle XXI. Recuperada l’any 2011, ha esdevingut un focus d’activitat social i cultural, amb un hort urbà, un taller, una biblioteca, un ateneu popular, un cinema i una impremta. És tot un microcosmos dins la ciutat, on cada veí aporta el seu gra de sorra.

La plataforma veïnal “Can Batlló és per al barri” es va formar l’any 2009, i gràcies a la mobilització social l’any 2011 va aconseguir la cessió permanent d’una de les naus, coneguda com el Bloc 11. Tallers d’infraestructures, de fusteria, de circ, de creació musical, etc., han omplert l’espai a poc a poc i han generat un petit univers que atreu tothom, traspassa les fronteres del barri de la Bordeta i s’estén als barris veïns de Sants i Badal i més enllà.

A poc a poc l’espai ha anat creixent i ha ocupat altres naus del recinte. Paral·lelament, han augmentat les iniciatives, entre les quals cal destacar el treball dels arquitectes de La Col, un grup de joves professionals que es van unir a la lluita veïnal i es van encarregar de donar vida a les naus industrials abandonades.

El 2019, la ubicació de l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV) a la nau número 7 de Can Batlló la converteix en la pedra angular del procés d’obertura definitiu de tot el recinte a la ciutat. La intervenció en aquest edifici de grans naus parteix de la voluntat de preservar i d’emfatitzar els trets tipològics de l’arquitectura industrial existent: ordre, repetició i simplicitat estructural. La solució adoptada, doncs, es fa ressò d’aquests trets. En aquesta línia, la reforma del Bloc 7 de Can Batlló ha buscat mantenir els valors històrics i arquitectònics de l’edifici, potenciant els elements originals de la façana i mantenint el gran espai interior, que dota l’estructura de columnes de fosa, voltes i encavallades de fusta. La façana de l’antiga nau fabril ha recuperat l’estat original, de manera que n’han estat reparats tots els elements deteriorats o trencats per intervencions posteriors a la construcció inicial. La coberta també presenta un treball ornamental amb planxes de zinc, per oferir una nova imatge renovada del seu passat industrial.