Carregant

Refugis climàtics. Escola Can Fabra

Onze escoles de la ciutat s’han convertit en refugis climàtics, un projecte que ha rebut el finançament del programa Urban Innovative Action (UIA), de la Comissió Europea, orientat a «adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris» i que planteja intervencions amb mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i de vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament).

En aquestes escoles s’han transformat els espais exteriors, en un procés col·laboratiu entre administracions, entitats i escoles, amb projectes pedagògics amb els infants de cada centre per decidir les actuacions concretes. Aquestes actuacions verdes, blaves i grises han permès recuperar uns 1.000 m2 de sòl natural amb vegetació als patis de les escoles, en substitució del formigó, i s’han creat 2.213 m2 de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més a més, s’han plantat un total de 74 arbres, els que hi ha en dues illes senceres de l’Eixample, i s’han instal·lat 26 punts d’aigua nous.

La definició i el seguiment d’aquestes mesures estaran inclosos en el projecte educatiu del centre, que treballarà principalment la informació i la formació sobre el canvi climàtic.

L’objectiu és que aquests espais no només serveixin per a l’alumnat de l’escola, sinó també per a tota la ciutadania de l’entorn, que podrà accedir als patis en període no lectiu. Tots els canvis seran monitoritzats des de la perspectiva de la salut i del benestar, de manera que se’n pugui avaluar l’impacte aconseguit en paràmetres ambientals, de salut i benestar. També es busca que, a través d’aquestes actuacions, la ciutadania i la comunitat escolar coneguin la necessitat d’impulsar mesures per adaptar la ciutat al canvi climàtic i que siguin unes mesures igualment aplicables en altres edificis, sobretot escoles.