Carregant

APROP Ciutat Vella

Els allotjaments de proximitat provisionals (APROP) proveeixen d’un allotjament provisional i atenció socioeducativa a persones i famílies en risc d’exclusió social, ateses pels serveis socials mentre no tenen un habitatge de sortida de caràcter estable.

Amb la intenció de millorar i d’innovar en l’atenció a les famílies ateses capacitant-les per caminar cap a una autonomia creixent i estable, es posa èmfasi en el suport laboral i formatiu i en l’estalvi econòmic durant l’estada en el servei, per assegurar-ne així la sortida amb més garanties d’autonomia i autosuficiència i acompanyar-les també en la recerca i la transició cap a una alternativa residencial estable. Així doncs, les persones i les famílies són ateses des de l’òptica relacional, educativa i sociolaboral, i aquest acompanyament motiva una transformació positiva i de millora familiar.

El programa APROP es va iniciar el gener del 2020 amb un projecte pilot al carrer Nou de Sant Francesc, 10, al districte de Ciutat Vella, a 140 m de la Rambla. Impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), aquest primer edifici, construït en 16 setmanes, consta de 12 allotjaments repartits en 4 plantes. La planta baixa de l’APROP Ciutat Vella acull espais d’ampliació del CAP Gòtic, proper a l’equipament. El conjunt de l’edifici destaca perquè s’embolcalla amb una façana del tipus pell doble, que, d’una banda, permet mantenir les alineacions urbanístiques i, d’altra banda, funciona com a control tèrmic passiu.

Aquest edifici té prestacions equiparables a les d’una edificació convencional, com els ascensors, i disposa d’una certificació energètica AA, perquè incorpora sistemes sostenibles com l’ús de la coberta per produir energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques o l’aprofitament de l’aigua de la pluja.

El procés constructiu del primer APROP, al barri Gòtic, va permetre reduir en un 33% l’ús total d’energia primària no renovable i les emissions de CO2, i es va aconseguir un estalvi de consum de recursos d’un 48%.