Tots els secrets de la crema de Sant Josep, una menja medieval
La crema de Sant Josep és el dolç català més conegut, fet a base de llet, ous i sucre, que generalment es presenta amb una capa de sucre cremat a sobre. Antigament era el dolç típic del dia de Sant Josep, el 19 de març, si bé avui se’n menja durant tot l’any, tant a casa com als restaurants i fondes d’arreu.
El gust i la popularitat de la crema han afavorit el naixement de més menges, com ara els gelats i licors de crema. També es fa servir com a farciment de coques o en batuts, torrons, etc.
La crema de Sant Josep ja la trobem en receptaris medievals i per això podem afirmar que és dels llevants més antics del país. També la trobem documentada àmpliament en la literatura catalana a partir del segle XIV.
Elaboració de la crema de Sant Josep
Ingredients: un litre de llet, 8 rovells d’ou, una branca de canyella, un tros de pell de llimona, 200 g de sucre, 40 g de midó.
Feu bullir la llet amb la canyella i la pell de llimona.
En un bol, barregeu els rovells d’ou amb el sucre.
Afegiu-hi la llet colada amb el midó dissolt.
Poseu la barreja al foc, remeneu-la sense parar amb el batedor fins que arrenqui el bull i traieu-la’n tot seguit.
Aboqueu la crema en plates o en cassoletes individuals i deixeu-la refredar.
Abans de servir-la, espolseu-hi sucre i passeu-hi per sobre una planxa o pala de ferro ben roent.