Exposicions
Préstec d'exposicions
Teniu al vostre abast les següents exposicions itinerants de diverses temàtiques relacionades amb la cultura popular i tradicional que podeu sol·licitar per exposar a la vostra entitat.
Teniu al vostre abast les següents exposicions itinerants de diverses temàtiques relacionades amb la cultura popular i tradicional que podeu sol·licitar per exposar a la vostra entitat.
L’origen de Corpus es remunta al segle XIII, quan una monja del convent belga de Mont Cornillon va tenir una visió. La jove Juliana va veure la lluna plena tacada per una ombra fosca que la travessava de banda a banda. Va creure que era un missatge diví, que demanava una celebració que realcés l’eucaristia. El 12 de juny de 1247 es va celebrar la primera festa de Corpus a la ciutat de Lieja.
L'exposició es materialitza amb motiu dels 700 anys del Corpus a Barcelona. Es pot descarregar en un pdf imprimible que explica la història del Corpus i dels elements que en formen part: l'ou com balla, les catifes, els gegants, el bestiari, els nans, els balls tradicionals...
També es pot descarregar el Joc del Corpus de Barcelona, per a jugar a fer una cercavila amb els gegants i bèsties.
Emili Boada que fa molts anys que treballa en el camp de l'etnografia catalana. Durant molt de temps, a la seva botiga del carrer Comtal de Barcelona, ha tingut una mostra de patrimoni rural català, fotografies i eines que ha recollit durant les nombroses passejades pel Pla de Santa Maria, Les Garrigues, Montsià, Vallès...
L'Emili hi posa paraules, poesia; paraules seves i d'altres amics de la pedra seca, com la poetessa Rosa Canela o l'escriptora i periodista Rosa Vendrell. Amb la seva vocació de divulgador cultural ha creat escola. Ja som una colla els què mirem el paisatge d'una altra manera, fem fotos, documentem cabanes de pedra seca, en traiem les herbes, adobem alguna pedra que s'ha mogut... recollim refranys, expressions o històries que conformen l'ànima d'aquestes construccions.
Músics de festa és una exposició itinerant del Museu Etnològic de Barcelona organitzada en el marc de les Cases de la Festa amb motiu del Festival Tradicionàrius 2013. L'exposició presenta imatges de músics tradicionals d'arreu dels Països Catalans.
L'exposició s'acompanya d'una selecció objectual d'instruments musicals de tradició catalana de fons de col·leccions particulars dels autors de la mostra.
La vitalitat de la música popular té uns precedents en els mestres d'aquestes imatges, mestres en instruments, melodies i sentiments