Tots els actes de cultura popular de la Mercè 2022
Del 23 al 26 de setembre, Barcelona celebra les Festes de la Mercè 2022 amb desenes d’actes tradicionals. Del Toc d’Inici al Toc a Plegar, la Festa Major de la ciutat compta amb moltes maneres de viure la festa, sortir al carrer i gaudir de l’ambient festiu. I és que enguany torna la festa amb els actes i ubicacions habituals, i algunes novetats. A continuació, us ho expliquem tot!
Divendres 23 de setembre, la vigília
L’ambient festiu es començarà a viure el divendres 23 amb el Repic de Campanes (17 h, Campanar de Santa Maria del Pi), que anunciarà l’imminent arribada de la Festa Major. A les 19 h esclatarà la festa amb l’inici del Pregó de la cineasta Carla Simón al Saló de Cent de l’Ajuntament (subtitulat i amb llenguatge de signes), les Sardanes Inaugurals (a la plaça de la Mercè, amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona) i el Seguici Inaugural (19 h, des del Palau de la Virreina). A les 19.45 h, el Seguici Popular sortirà de la porta de l’Ajuntament per encetar el Toc d’Inici a la plaça de Sant Jaume.
Amb la festa encetada, a les 21 h s’iniciarà la Xambanga de Gegants des de la plaça dels Àngels, que arribarà a les 22 h a la plaça de Sant Jaume, on tindrà lloc un espectacular final al so de les xarangues, que commemoraran els 25+1 anys d’aquest acte. Tot seguit, a les 22.45 h, les portes de l’Ajuntament s’obriran per donar pas a La Nit de la Vigília, la recreació d’un acte que ja es troba documentat l’any 1872 i que ara passa a ser una cercavila nocturna dels Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar. Per l’ocasió s’ha creat una melodia nova i una formació musical excepcional: La Banda de la Vigília. L’acte finalitzarà a la plaça de Sant Jaume cap a les 23.45 h amb un final insòlit.
A més, a les 22 h, hi haurà el XXIII Festival Pirotècnic Internacional amb la pirotècnia Hermanos Toste (Tenerife, Espanya).
Dissabte 24 de setembre, la diada de la Mercè
El dia de la Mercè, com és costum, s’inicia amb les Matinades de grallers des de la plaça de la Mercè (8 h) i la Galejada de Trabucaires (9.15 h, des de la Font de Canaletes). A les 10 h començarà l’Anada a Ofici des de l’Ajuntament fins a la Mercè amb el Seguici Popular i les autoritats.
A les 11 h, la plaça de Sant Jaume acollirà la Mostra de Balls de Gegants i a les 11.45 h s’iniciarà la Passada de Nans i Gegants fins al Pati Manning de la Casa de Caritat. També a les 11 h, a l’avinguda de la Catedral hi haurà el Mercè Dansa amb la cobla Sabadell.
A les 12 h, la plaça de la Mercè bullirà amb el Repic de Campanes a l’Antiga, els Pilars Castellers i la sortida del Seguici de la Mercè, que a les 12.30 h farà parada a la plaça de Sant Jaume per oferir els Balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, seguits de la Diada Castellera de colles locals amb els Castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, del Poble-sec, de la Sagrada Família, la Jove, de Sarrià i de l’Esquerra de l’Eixample.
A la tarda, a les 17 h continuarà el Mercè Dansa a la plaça de Sant Jaume i a les 18 h començarà la Cavalcada de la Mercè al carrer de Pelai amb Gravina. Enguany la desfilada s’anomena ‘Barcelona es mou’ i homenatja els 100 anys de la primera línia de bus de TMB, amb autobusos històrics i els gegants endreçats per blocs que representen línies de bus imaginàries. El darrer bloc anirà dedicat a Roma, la Ciutat Convidada d’enguany.
A les 18.15 h hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Marinada a la plaça de la Mercè, a les 18.30 h el Galop de la Mercè a la plaça de Sant Jaume (que fa 25+1 anys i serà un homenatge al seu compositor, Jesús Ventura) i a les 21 h tindrà lloc el Concert de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (a la basílica de la Mercè), el Concert de Carilló (a la plaça de Sant Jaume) i la Passejada de Bèsties (des de la plaça Comercial). A les 22 h, la plaça de Sant Jaume acollirà el concert coral promogut per la Federació Catalana d’Entitats Corals i que enguany comptarà amb dos grups LGTBI+: el Barcelona Gay Men’s Chorus i el Brighton Gay Men’s Chorus (Regne Unit).
A més, a les 22 h, hi haurà el XXIII Festival Pirotècnic Internacional amb la pirotècnia Iannotta Fireworks (Nàpols, Itàlia).
Diumenge 25 de setembre
El diumenge de les festes s’iniciarà amb la Mostra d’Esbarts a la plaça de la Mercè (a partir de les 10 h i amb continuació al mateix espai a partir de les 17 h). També amb la cercavila dels Falcons de Barcelona i de Malla des de la plaça Nova a les 10.30 h. A les 11 h, hi haurà exhibició de les dues colles a la plaça de Sant Jaume.
A les 11 h, el passeig de Gràcia commemorarà els seus 200 anys amb una Ballada de Gegants Modernistes i el Matí Bastoner. Al llarg del matí també hi haurà el 72è Concurs de Colles Sardanistes a l’avinguda de la Catedral (11 h), que culminarà a les 13 h amb la ballada de sardanes amb la Cobla La Mil·lenària de Perpinyà. A les 12 h s’iniciarà la Diada Castellera Històrica a la plaça de Sant Jaume amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Joves Xiquets de Valls.
La festa continuarà al vespre al passeig de Gràcia amb l’inici de la Tabalada (17 h), el Correfoc dels petits (18.30 h), la Tabalada Infernal (20 h), la Ceptrotada (20.25 h) i l’encesa de la Porta de l’Infern i l’inici del Correfoc (20.30 h). També hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Lluïsos de Taradell a la plaça de Sant Jaume (18 h) i el concert dels Cors de Clavé ‘Els balls corejats d’en Clavé’ a la plaça de Sant Jaume (20 h).
Dilluns 26 de setembre
La plaça de Sant Jaume acollirà havaneres la darrera tarda de la festa amb l’actuació d’Ultramar Trio (18 h) i la Guingueta (19 h). A les 20.30 h, tindrà lloc el Toc a plegar des de l’Ajuntament fins al Palau de la Virreina, on cap a les 21.30 h ballaran la Contradansa dels Gegants de la Ciutat.
La festa finalitzarà a les 22 h a l’avinguda de la Reina Maria Cristina amb el Piromusical a càrrec de la Pirotècnia Igual.