El pessebre de la plaça de Sant Jaume homenatja el veïnat de Barcelona

El dramaturg i escenògraf Ignasi Cristià i Garcia recrea un naixement en el qual conviuen la tradició i les tècniques digitals i que és ple de personatges fets a partir de fotografies reals de persones de la ciutat. A més, els pessebres tradicionals del Museu Marès i del Monestir de Pedralbes ofereixen versions més clàssiques.

 

El pessebre d’aquest any a la plaça de Sant Jaume és obra d’Ignasi Cristià. És un home de teatre i dissenyador d’espais expositius que ha imaginat una proposta amb dos elements principals: la imatge del naixement, amb tot de personatges que tenen molt a veure amb el veïnat de la ciutat, i una repassada als vuit-cents anys d’història dels pessebres.

Uns plafons de fins a 7,5 metres d’alçària formen el pessebre com si fos un teatre en miniatura. A dins, el nen, sant Josep, la Verge, els pastors, els Reis… Tots han sortit d’una tria de fotografies que, després, han estat tractades digitalment i convertides en personatges pintats, amb textura i pinzellades. S’uneixen d’aquesta manera la tradició i la modernitat digital.

Al voltant dels personatges centrals, Barcelona i els seus habitants formen un gran cor que acompanya la família protagonista, però que també es barreja amb els personatges principals. El fons urbà i l’acurada caracterització dels personatges són elements centrals d’un pessebre on es faran visibles prop de setanta persones de tota mena i les comunitats més diverses que conviuen a Barcelona.

Ara bé, la representació del naixement és només una part de la instal·lació d’enguany. Aquests dies es commemoren els vuit-cents anys del que, diuen, va ser el primer pessebre. I per retre un homenatge a aquesta tradició nascuda al Mediterrani, Ignasi Cristià situa en la part posterior de l’escenari principal del naixement una exposició amb tot de quadres que en repassen la història.

Els pessebres tradicionals

Al Museu Frederic Marès (fins al 7 de gener), l’Associació de Pessebristes de Barcelona commemora els vuit-cents anys d’aquesta tradició amb un naixement dedicat a sant Francesc d’Assís, que se suposa que és l’autor del primer pessebre de la història. La creació s’inspira en pintors de l’època, especialment en obres de Giotto di Bondone. Fixeu-vos en els arranjaments florals, ja que són una creació de l’alumnat de la Casa dels Oficis de l’Espectacle en Viu, de Barcelona Activa.

I el Monestir de Pedralbes (del 16 de desembre al 2 de febrer), en col·laboració també amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona, centra el seu pessebre en l’anunciació i el naixement, amb uns diorames exquisits creats amb materials naturals i guix. Les figures són obra de Daniel José Urseguía (1909-1990), que es va especialitzar en la tendència orientalista, iniciada per Domènec Talarn.