L'Àliga de Cervera i el Garot de l'Arboç, convidats a Bestieses 2024
Del 16 al 24 de març, se celebren les Festes de Sant Josep Oriol 2024. Cada any, pels volts del 23 de març, el Lleó i la Mulassa de Barcelona conviden dues bèsties del país en una cercavila que culmina amb la ballada dins la basílica de Santa Maria del Pi. El Lleó convida una bèstia coronada (una àliga o un lleó) i la Mulassa una bèstia singular i emblemàtica de la seva població.
Al llarg dels anys hi han participat figures de renom com l’Àliga de la Ciutat de Barcelona, l’Àliga de Girona, el Bou de Tortosa, l’Àliga de la Patum de la Pietat de Berga, el Poulain de Pesenàs (Occitània), la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú, l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, el Cavall Alat de Vila-seca, l’Àliga de Tàrrega, el Basilisc de Reus, l’Àliga de Mataró i les Mulasses de Vilanova. Enguany els convidats són l’Àliga de Cervera i el Garot de l’Arboç.
La cercavila serà el diumenge 17 de març. S’iniciarà a les 10.45 h des de la plaça de Sant Felip Neri amb el Lleó i la Mulassa de Barcelona i els seus convidats. La cercavila arribarà a la basílica del Pi, on tindrà lloc el moment culminant de l’acte: la ballada del bestiari a l’interior del temple (11.15 h). A les 11.50 h, les quatre bèsties sortiran de l’església per dirigir-se cap a la plaça del Rei, on faran diversos balls conjunts.
Us expliquem la història d’aquestes dues bèsties:
- L’Àliga de Cervera. Es troba documentada des del 1423. De la figura original encara se’n conserva el cap. L’any 2013 es va recuperar la figura, feta a l’estil antic amb fusta i cuir. És obra de Ramon Riu, Ramon Ninot i Antoni Ninot.
- El Garot de l’Arboç. Representa un ruc de la raça dels guarans o garots catalans. Va ser presentat per Santa Llúcia del 1999 a iniciativa de l’associació El Seguici de l’Arboç. És una creació de Jordi Grau.
Consulteu aquí tot el programa de les Festes de Sant Josep Oriol.