La Torre de la Sagrera acull una exposició de Dracs del pla de Barcelona
Del 20 al 30 d’abril, la Torre de la Sagrera acull l’exposició ‘Dracs del pla de Barcelona’, una mostra temporal amb una representació variada de dracs barcelonins, badalonins i colomencs. La mostra s’emmarca en les Festes de Primavera de la Sagrera 2021 i s’inaugurarà el dilluns 19 de març a les 19 h, ocupant la sala polivalent de la Torre. Per assistir a la inauguració cal confirmar assistència clicant aquí.
A més de l’exposició, la colla del Drac, Diables i Gegants de la Sagrera ha programat una xerrada amb el títol de ‘Significat i simbologia del drac’, a càrrec del folklorista Jan Grau. L’acte tindrà lloc el dissabte 24 d’abril a les 17.30 h a la Torre i cal reserva prèvia clicant aquí. També es podrà seguir en directe aquí.
A la mostra s’hi podran veure aquestes cinc bèsties:
- Drac Volador de la Sagrera. És una bèstia foguera que va néixer l’any 1984 i representa un drac xinès, amb cap, ales i cos de roba en forma de cuc. Fa una llargada de nou metres i l’han de carregar exteriorment quatre persones. L’actual és una figura de nova factura, ja que el primer està exposat en un museu de Cracòvia i el segon es va cremar. El nou Drac Volador és obra d’Sputnik Efectos Especiales i surt per les Festes de Primavera i la Festa Major de la Sagrera.
- Drac de Ciutat Vella. Les primeres referències del drac barceloní són del principi del segle XV, quan participava en actes i celebracions importants de la ciutat, sempre fent espetegar coets. A poc a poc, va anar guanyant popularitat i al segle XVII va viure la millor època. Amb el pas dels segles es va perdre i no va ser fins al 1987 que no es va recuperar. El nou drac s’encarregà a Manel Casserras i Boix i és propietat del Consell Municipal del Districte de Ciutat Vella. Forma part del Seguici Popular, desfilant per Santa Eulàlia, el Corpus i la Mercè. L’any 2013 se’n va estrenar la rèplica actual, obra de Dolors Sans.
- Drac Hydros de la Trinitat Vella. És un drac vinculat al grup de diables Trinifoc, de la Trinitat Vella. Igual que la Nèbula, l’altra bèstia foguera de la colla, va ser construït per l’artesana vilafranquina Dolors Sans l’any 2008. Un dels elements més destacats són les ales retallades, que duu mig plegades. També té tot el cos decorat amb flames i foc. Surt per la Festa Major de la Trinitat Vella.
- Drac de Badalona. La colla Badalona Bèsties de Foc és una de les més actives de la cultura popular badalonina. El seu drac més tradicional és Don Fumera de Pavillard, una figura inspirada en les imatges de les rajoles de la casa modernista de l’enginyer Enric Pavillard. Va ser construït pel Taller Sarandaca l’any 2005. Es pot veure per les Festes de Sant Anastasi i per la Festa Major.
- Drac de Santa Coloma de Gramenet. En Blai ‘el devastador de terres’ és l’immens drac colomenc. L’imponent figura va ser dissenyada per Francesc Vallès i estrenada l’any 1990. Té una melodia pròpia i surt a desfilar i cremar portat pels draconaires durant la Festa Major.
Paral·lelament, la Torre de la Sagrera també acollirà l’exposició ‘Imatgeria festiva d’escola’, una mostra dels gegantets, bèsties i capgrossos de les escoles del barri que habitualment participen a la cercavila de les Festes de Primavera. Hi participaran l’Estelus de l’escola l’Estel, en Pegàs de l’escola Pegaso, en Foguet de l’escola El Sagrer, en Laiot de l’escola Laia i el capgròs Dinit, de l’institut Príncep de Viana.