Ja és aquí la Festa Major de la Bordeta 2021
Després de la Festa Menor del 2020, enguany les festes tornen als carrers i places de la Bordeta amb totes les mesures de seguretat per evitar contagis de covid-19. La pregonera és la pastissera Trini Polo i el comerç del barri també hi guanya protagonisme organitzant-hi la Fireta de la Bordeta. Aquesta Festa Major comença dijous 2 de setembre amb un concert unitari a Can Batlló i es tancarà diumenge a la tarda amb el festival La Bordeta en Dansa.
L’any passat, les restriccions sanitàries van portar la nova Federació de Comissions de Festes de la Bordeta a aplegar esforços i, fent bo el lema de “La Bordeta suma”, organitzar entre totes només un parell de concerts en una Festa Menor un recinte delimitat a l’antic recinte industrial de Can Batlló. Enguany aquest mateix recinte acull el pregó i concert unitari que obre les festes dijous 2 de setembre i també el festival La Bordeta en Dansa, que habitualment es feia una o dues setmanes després a la plaça de Celestina Vigneaux. Enguany clourà la Festa Major diumenge al vespre amb l’exhibició dels diversos grups de dansa i el castell de focs artificials. Però divendres, dissabte i diumenge al matí la festa torna a les places del Fènix i Súria, al carrer dels Jocs Florals i a la rambla de Badal amb Quetzal i Parcerisa. També a l’Espai Veïnal Autogestionat de Can Batlló. Dies de retrobada als carrers amb concerts, actuacions i tallers en recintes amb l’aforament controlat i reserva prèvia per diversos canals, detallats al programa de festes.
El cartell de la Festa Major de la Bordeta, obra de la dissenyadora Tania Yuste, torna a estar protagonitzat per la B de la Bordeta creada l’any passat per la dissenyadora Pati Gallego com a símbol del barri. Yuste ha farcit la B amb els Gegants de Sant Medir, les antigues fàbriques de Can Batlló, l’històric fanal i font de la plaça del Fènix, i l’alegria de la Festa Major.
Activitats de cultura popular
Els actes tradicionals començaran el dijous 2 de setembre amb la tabalada estàtica dels Diables de Sants (a les 19.30 h a la plaça de Súria i a les 20 h a la plaça del Fènix).
L’endemà divendres se celebrarà una cantada d’havaneres amb el grup Montjuïc al carrer dels Jocs Florals. L’acte té un cost de 3 € i inclou rom cremat.
El dissabte 4 a les 12 h hi haurà mostra de cultura popular a la Rambla de Badal, a càrrec dels Tabalers de Sants i els Falcons de Barcelona. Allà mateix hi haurà havaneres a les 17.30 h.
El diumenge 5 hi haurà trobada de gegants i ball de bastons a la Rambla de Badal (12 h) amb els gegants de Sant Medir, de Sants, del Poble-sec, de la Marina i de Barberà del Vallès, acompanyats per la colla bastonera Les Romanes. A més, la pista de futbol de Can Batlló acollirà La Bordeta en Dansa, que comptarà amb una mostra d’entitats, la ballada dels gegants de Sant Medir (18 h) i un espectacle de dansa (18.15 h) on, entre més actuacions, s’hi podrà veure la colleta bastonera de Sants. També hi haurà un espectacle de foc a càrrec dels Diables de Sants (22 h).
Tots els actes són amb reserva d’entrada prèvia, que s’ha de demanar aquí.
El comerç fa fira
La pastissera del carrer de la Constitució, Trini Polo, ja jubliada, és la pregonera d’aquesta Festa Major en reconeixement a la seva trajectòria com a comerciant de proximitat sempre disposada a col·laborar amb totes les iniciatives del barri i a ajudar tothom a través de diversos projectes i entitats vinculades a la Parròquia de Sant Medir.
Però la Festa Major de la Bordeta també reconeix el servei essencial prestat pel comerç del barri durant la pandèmia incorporant al programa la Fireta de la Bordeta que, organitzada per la nova associació de comerciants Badal Bordeta Comerç, tindrà lloc dissabte i diumenge a la rambla de Badal, amb paradetes de botigues i també d’artesania de proximitat.