Descobrim els convidats a Bestieses 2021!
Del 13 al 20 de març, la Casa dels Entremesos acull l’exposició ‘Bestieses’, una mostra que acull la visita de dues figures singulars convidades en el marc de les Festes de Sant Josep Oriol 2021. Cada any, pels volts del 23 de març, el Lleó i la Mulassa de Barcelona conviden dues bèsties del país en una cercavila que culmina amb la ballada dins la basílica de Santa Maria del Pi. El Lleó convida una bèstia coronada (una àliga o un lleó) i la Mulassa una bèstia singular i emblemàtica de la seva població.
Al llarg dels anys hi han participat figures de renom com l’Àliga de la Ciutat de Barcelona, l’Àliga de Girona, el Bou de Tortosa, l’Àliga de la Patum de la Pietat de Berga, el Poulain de Pesenàs (Occitània), la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú, l’Àliga de Tàrrega i el Basilisc de Reus. L’any passat hi havien de participar l’Àliga de la Bisbal d’Empordà i el Cavall Alat de Vila-seca, però l’estat d’alarma va impossibilitar la realització de l’acte.
Enguany, la ballada es podrà fer dins la basílica el dissabte 20 a les 17 h, amb aforament limitat i reserva d’entrada prèvia. I finalment sí que hi participaran les dues bèsties convidades l’any 2020. Per poder-les gaudir al màxim, ambdues s’exposaran del dissabte 13 al dissabte 20 de març (fins al migdia) a la Casa dels Entremesos. De fet, no és habitual que surtin de les seves poblacions i per això és tot un privilegi tenir-les a Barcelona.
- L’Àliga de la Bisbal d’Empordà és considerada la més antiga que es conserva a Catalunya ja que està documentada d’ençà del 1619, tot i que la figura actual no se sap si és l’original. Sí que a dins seu hi ha una inscripció que data de 1772. Per tal de preservar-la, l’any 1997 se’n va fer la rèplica actual, obra de David Ventura i Neus Hosta. Al llarg de la seva història només ha sortit mitja dotzena de vegades fora de la seva vila.
- El Cavall Alat de Vila-seca és una peça de nova factura amb un aire tradicional. Es va presentar durant les Festes de Sant Antoni de l’any 2019 i està fet amb un material poc habitual en les peces d’imatgeria: acer inoxidable. Es tracta d’una espectacular bèstia creada pel ferrer Antoni Mas i no té previst sortir de la seva població si no és en casos excepcionals.