Coneixes els secrets i curiositats de la gegantona Laia?
La Laia és una figura municipal que té més de 25 anys de vida. Te n’expliquem alguns dels seus secrets més ben guardats.
- Representa una nena d’uns tretze anys i va vestida amb una indumentària pròpia del segle IV, època en què el llegendari barceloní diu que va viure santa Eulàlia, la primera patrona de la ciutat.
- La gegantona porta a les mans els atributs de la santa: la palma, element que simbolitza el martiri, i la creu en aspa, on s’explica que la van condemnar a morir. Al cap, hi té una corona de flors naturals.
- La figura és fruit de la bona acollida que va tenir un dibuix de Carme Solé que il·lustrava el programa i el cartell de les festes de Santa Eulàlia de 1997. Arran d’això, l’Institut de Cultura de Barcelona, el Districte de la Ciutat Vella i la Coordinadora de Gegants i Bestiari de la Ciutat Vella es van posar d’acord per construir una gegantona i enriquir així la imatgeria festiva municipal i el patrimoni de la ciutat.
- La petita Laia fou encarregada a l’imatger Xavier Jansana, qui va seguir les indicacions de la dibuixant Carme Solé per construir la nova figura.
- Es va estrenar el 12 de febrer de 1998 a la processó de les Laies, i des d’aleshores la porten i la fan ballar els més joves de les colles geganteres de la Ciutat Vella.
- Per les festes de Santa Eulàlia de l’any 2019, la gegantona Laia va estrenar vestit nou, que segueix la línia de l’anterior. És obra de Guillem Amorós, de Folk al Biaix.
- El protocol que des del primer moment es va fixar per a la gegantona Laia estableix que només surti per les festes de Santa Eulàlia. Tot amb tot, ha sortit en alguna ocasió excepcional fora de les festes d’hivern.
- Durant l’any es pot visitar al vestíbul del Palau de la Virreina, on és exposada permanentment.