Com està impactant la Covid-19 en les entitats de Barcelona?

Ja s’han presentat els resultats de la segona enquesta de la Covid-19 en les entitats de Barcelona, elaborada per Torre Jussana i la Fundació Frances Ferrer i Guàrdia, que s’ha ocupat de l’elaboració del qüestionari, l’anàlisi de les dades i l’elaboració de l’informe. L’enquesta es va dur a terme entre el 10 de novembre i el 10 de desembre de l’any passat i ha permès obtenir una visió multidimensional de la situació i funcionament de les entitats en aquest instant.

La mostra ha comptat amb 394 respostes, de les quals 379 són vàlides. La majoria provenen d’associacions (67%) però també hi ha fundacions, clubs esportius i federacions/confederacions. De l’enquesta se n’extreu que la gran majoria de les entitats estan actives sense arribar als nivells previs a la pandèmia (56%), tot i que també hi ha una quantitat rellevant d’entitats que estan aturades (16%) i d’altres que estan als mateixos nivells que abans de la pandèmia (17%). En total, tres de cada quatre entitats han reduït la seva activitat en relació amb l’any 2019. Comparant aquestes xifres amb la primera enquesta, duta a terme durant el confinament, es pot veure com ha baixat la quantitat d’entitats que estan aturades o han disminuït la seva activitat (durant el confinament era del 70%). 

A l’hora de valorar les mesures aplicades per les autoritats sanitàries, les entitats les assumeixen plenament però demanen una major especificitat/diferenciació per a sectors i tipologies d’activitats. Aquesta especificitat sectorial també es demana quan es parla de les actuacions de les administracions públiques per a esmorteir l’impacte econòmic i social.

Sobre la digitalització de les activitats, les entitats certifiquen la digitalització de les reunions i de la comunicació externa, així com de les activitats que es duen a terme. En canvi, el teletreball de les persones assalariades és un tema pendent. En aquest sentit, el 49% de les associacions han hagut de fer alguna inversió econòmica per a digitalitzar-se.

Quant a les perspectives de futur, el 24% de les entitats estimen que quan acabi la crisi sanitària haurà disminuït el volum de persones sòcies i voluntàries, front al 35% que creuen que es mantindrà com fins ara. D’altra banda, el 45% creu que el volum de projectes i activitats augmentarà ràpidament i el 33% opina que el volum pressupostari disminuirà.

Finalment, les entitats participants valoren que la pandèmia ha reforçat la digitalització de l’entitat, la millora de la cohesió interna de l’entitat i la capacitat d’adaptació i reactivació de l’entitat. Els majors reptes són l’impacte econòmic, la reducció de les persones vinculades a l’entitat i les dificultats per establir o mantenir vincles amb la base social.

 

Podeu consultar l’informe aquí.