Arriben les 434 Festes de Sant Roc a la plaça Nova
Se celebren del 12 al 16 d’agost i són les festes de carrer més antigues que es conserven a Barcelona.
Les Festes de Sant Roc van començar a celebrar-se l’any 1589, ara fa 434 anys i estan carregades d’elements festius propis, alguns de centenaris, com la Cucanya, els Gegants de Sant Roc, el Globus del Capità Munyon, el Porró Llarg, la Bandera Verda (que enguany fa 120 anys), o els Panellets (el dolç típic de les festes, des de 1869).
Enguany, la gran novetat de les festes és la recuperació de l’històric capgròs Beco, estrenat l’any 1906. Una figura, desapareguda als anys 60 del segle passat que ara ha estat recuperada fidelment pel solsoní Taller d’Escultura Casserras i amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Sarrià.
Aquests són els actes més tradicionals destacats del programa de festes 2023:
Dissabte 12 d’agost
Cercavila d’inici de les festes, «en Cu-cut dalt del ruc», i presentació del capgròs recuperat Beco, a les 18 h a la plaça Nova. Les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova arrenquen amb una cercavila que, en aquest cas, és molt especial: l’encapçala el capgròs Cu-cut muntat en un ase! Els altres capgrossos de la Plaça Nova i els grallers la Pessigolla completen el seguici. En arribar de nou a la plaça, es presentarà el capgròs Beco.
Hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. La Festa no s’inaugura oficialment amb un pregó, sinó amb la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Enguany l’encarregat de fer-ho serà Xavier Cervantes, veí del barri i cap de cultura del diari Ara. A les 19 h a la plaça Nova.
Ballada de sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Granollers. A les 19.10 h a la plaça Nova.
Dilluns 14 d’agost
50a Festa del Gos: Salutació del Gos a Sant Roc. A la figura de sant Roc sempre l’ha acompanyat un gos inseparable, que a la plaça Nova és excepcionalment de color blau cel, una peculiaritat que l’ha fet famós arreu del territori. Per això, aquests animals també tenen el seu paper dins les Festes de Sant Roc. Es tracta d’un acte en què tots els gossos del barri passen per davant de la imatge del sant per fer-li la salutació tradicional i rebre un record. A les 19.30 h a la plaça Nova.
Jocs populars i tradicionals. Hi haurà curses de sacs i de l’ou i la cullera, trencar l’olla i la popular Cucanya de la Plaça Nova. A partir de les 19.30 h a la plaça Nova.
Dimarts 15 d’agost
42a Trobada i Ball de Gegants a la plaça Nova. Els Gegants Nous de la Plaça Nova –en Roc i la Laia–, un any més, faran d’amfitrions de la Trobada de Gegants de la Festa Major, que aquest any comptarà amb la participació especial dels Gegants de Cassà de la Selva, a banda dels gegants de les colles de Ciutat Vella. A partir de les 17 h a la plaça Nova.
Havaneres a càrrec del grup L’Espingari. A la mitja part hi haurà el rom cremat tradicional. A les 22 h a la plaça Nova.
Dimecres 16 d’agost, diada de Sant Roc
Seguici de Sant Roc. El dia de Sant Roc l’activitat començarà amb la Gran Traca Despertada i la sortida del Seguici Tradicional de Sant Roc per anar a la Missa i fer la Renovació del Vot a Sant Roc per les plaçanovines i els plaçanovins, a la Basílica de Santa Maria del Pi. El seguici l’encapçala el Diable de Sant Roc –un personatge que només es pot veure aquell dia–, seguit del Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, els gegantets Pippo i Gal·la, el nan Cu-cut, els Gegants Centenaris de Sant Roc de la Plaça Nova, la Bandera Verda i la Cobla Ciutat de Granollers. Sortida a les 9.30 h de la plaça Nova.
Renovació del Vot i ball d’ofrena dels Gegants Centenaris. Sant Roc és venerat des de l’any 1589 perquè va preservar el barri del flagell de la pesta. Per això, cada any, per la Festa Major, es fa una Missa Solemne a la parròquia de Santa Maria del Pi en què es canten els Goigs, es venera la relíquia del sant, es beneeixen els famosos Panellets de sant Roc i els gegants dansen el seu ball durant l’ofertori i davant la relíquia i la imatge del Sant. A les 10.15 h a la Basílica de Santa Maria del Pi. En acabar la missa: repic de campanes, endegament de morters i sortida de la imatge de Sant Roc.
Ball de l’Àliga a la Catedral i recepció i balls del Seguici al Bisbat. Quan s’acaba la cerimònia, tot el Seguici –juntament amb la imatge del Sant–, es dirigeix a la Catedral on l’Àliga balla davant la capella de Sant Roc i es tornen a cantar els Goigs en llaor a Sant Roc. Tot seguit, el seguici és rebut al Palau Episcopal, on es fan balls d’honor al pati i es col·loca la Bandera Verda de la Comissió de Festes a la balconada principal, un privilegi del veïnat per les festes, i des d’on presideix la festa. Finalment, el Seguici es dirigeix a la plaça Nova, on es fa una ofrena floral a la imatge de Sant Roc que hi ha a la plaça. 11.40 h a la Catedral, 12.00 h al Palau Episcopal, 12.30 h a la plaça Nova.
Ball del Centenari dels Gegants de Sant Roc i Tres Sardanes. El Seguici finalitza a la plaça Nova amb el Ball del Centenari dels Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova amb la Cobla Ciutat de Granollers i, tot seguit, «Tres Sardanes». 12.30 h a la plaça Nova.
El Porró Llarg. Com cada any des del 1830, el Porró Llarg, ple de bon vi, romandrà tot el dia a la plaça Nova perquè en begui tothom que pugui aixecar el seu llarguíssim galet. A partir de les 13 h a la plaça Nova.
Activitats per a infants. Les activitats per a la mainada a la plaça Nova tenen un element especial: el Globus del Capità Munyon. Es tracta de l’enlairament d’un globus aerostàtic casolà que cada any, amb la forma del tradicional protagonista, pren la personalitat d’algun personatge per la seva condició negativa durant l’any. A més, també hi haurà titelles. A partir de les 18 h a la plaça Nova.
Dansa tradicional. L’Esbart Català de Dansaires, degà dels esbarts de Catalunya, oferirà un any més –enguany per 75a vegada– la seva actuació a les festes. Amb la Cobla Ciutat de Granollers. A les 19.30 h a la plaça Nova.
«Va Tocada» i 39è Correfoc de Sant Roc. Amb el grup de percussió Percúdium, els grups participants al correfoc desfilaran -sense foc- des de la plaça Nova, a les 22 h.
A les 22.15 h al pla de la Seu, començarà el Correfoc de les festes amb la participació dels Diables del Barri Gòtic, la Víbria de Barcelona i, com a convidada, la Mulassa de Sabadell.
150è Castell de focs de Sant Roc a càrrec de la pirotècnia Estalella, que farà espetegar coets i trons per posar el punt final a les celebracions. Un castell de focs popular dels més tradicionals i esperats de la ciutat de Barcelona i que enguany arriba als 150 anys. A les 22.55 h a la plaça Nova.
Altres activitats al llarg de les festes:
- Exposició: «4¼. 425 anys de Festes de Sant Roc a Barcelona. De vot de ciutat a festa popular de la plaça Nova» renovada i documental «Reescrivint el futur amb la memòria, les Festes de Sant Roc a la plaça Nova». De l’1 de juliol al 13 d’agost a La Casa dels Entremesos.
- Exposició de les obres presentades al Concurs de cartells de les 434 Festes de Sant Roc.
- De l’1 de juliol al 13 d’agost a La Casa dels Entremesos.
- «Per Sant Roc: Omplim la cistella!». Campanya solidària de recollida d’aliments.
- De l’1 al 13 d’agost a La Casa dels Entremesos i del 14 al 16 d’agost a la plaça Nova
- «La ruta del Panellet». Campanya solidària pels comerços del barri. Del 4 al 14 d’agost.
- Concurs d’Instagram: #434fmsantroc