Aquest any la Festa Major de Sants és més sostenible

Aquest 2024, la Festa Major engega una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de recollida selectiva dels guarniments.

El voluntariat de les comissions, durant tot l’any, recull i separa aquests materials amb l’objectiu de donar-los una segona vida en forma guarnint el carrer. Els guarniments sovint estan fets amb ampolles de plàstic, oueres, llaunes de refrescs, malles, taps, paper de diari, teles velles o qualsevol material que, amb imaginació i esforç, es converteix en obra d’art al carrer.

Tot i que alguns guarniments es reutilitzen any rere any, molt del que es llença quan acaba la festa no se separa després de forma selectiva pel seu tractament. Enguany s’està treballant conjuntament amb la Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona perquè els diferents materials dels guarniments es puguin separar i recollir selectivament per al seu reciclatge. De moment es duu a terme una prova pilot amb quatre comissions que s’han ofert voluntàries per estudiar la viabilitat d’aquesta recollida, que es fa diumenge.

Prèviament, el 24 d’abril i 12 de juny, es van dur a terme unes formacions als membres de les comissions dels carrers per explicar-los i resoldre dubtes de com fer els guarniments perquè després siguin fàcils de separar i sobre com se n’ha de fer la separació un cop esdevenen residus. Un dies abans se’ls va sol·licitar omplir una fitxa amb els materials que farien servir als guarniments. Així es van poder resoldre dubtes concrets sobre la correcta separació.

A més a més, durant la Festa Major es duu a terme una campanya informativa adreçada als responsables de les barres de venda de begudes per recordar la correcta gestió dels residus, així com els horaris i freqüències de recollida de les fraccions reciclables i del rebuig. També es recullen possibles incidències en la recollida que puguin traslladar aquests responsables de les barres o comissions.

A més, el got reutilitzable torna a ser present enguany a la Festa Major de Sants. Des l’any passat, aquest got no porta imprès el cartell de la Festa Major per poder-lo usar any rere any.