Recomanacions per a la revetlla de Sant Joan: articles pirotècnics i fogueres
És molt important comprar els petards en llocs autoritzats i, a l’hora de llançar-los, no agafar-los amb la mà ni acostar-los al cos. No es poden llançar contra ningú ni en aglomeracions de persones, i cal tenir una cura especial a les zones boscoses de la ciutat i recordar que no es poden llançar a menys de 500 metres del bosc.
La responsabilitat de la ciutadania és imprescindible per evitar incidents a causa del foc i els petards durant la revetlla de Sant Joan i els dies previs a la festa. Seguiu els consells que us presentem a continuació:
- No ens hem de ficar cap article pirotècnic a la butxaca; poden encendre’s i explotar-nos al damunt.
- Si l’article falla en encendre’l, no l’hem de tocar fins que no hagin passat 30 minuts. L’hem d’inutilitzar deixant-lo una nit en remull.
- Procurem encendre el ble per l’extrem, perquè ens doni temps d’apartar-nos.
- No hem de llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 metres del bosc. Podríem provocar-hi un incendi forestal.
- No hem de posar mai la cara ni cap membre sobre o davant de cap article pirotècnic encès. Si ho fem, podem patir cremades greus, accidents oculars o traumatismes.
- Hem de tancar les portes i les finestres quan hi hagi focs d’artifici al carrer. Així evitarem el risc que el nostre habitatge s’encengui.
- Les candeles romanes que no estiguin proveïdes d’un mànec especial, hem de fixar-les en un forat o un test amb terra o sorra per no cremar-nos.
- No hem de ficar trons en totxanes ni ampolles, perquè, quan exploten, fan metralla que surt incontroladament.
- No hem de tallar el tro final d’una traca; si explota fora de la traca, ens podria fer molt de mal.
- Els coets voladors no els hem de llançar mai agafant-los amb la mà, ni si tenen la barnilla trencada, ni en un lloc amb risc d’incendi (la muntanya, llocs amb arbustos secs, etcètera). Hem de tirar-los col·locats en un suport preparat convenientment. Així evitarem fer-nos mal o provocar un incendi.
- Hem de fixar bé les rodes d’artifici; així evitarem que cremin incontroladament.
- Els focs artificials resultaran més brillants i més espectaculars si els disparem d’esquena a la direcció del vent i, a més, evitarem el risc de cremades per l’acció de les espurnes.
- No hem de llançar cap petard contra les persones o els animals; podem ferir-los greument.
- No hem de tirar cap coet amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.
- Quan utilitzem focs artificials, hem de vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables; s’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
- Per a la nostra seguretat i la de la nostra família, hem de comprar els productes pirotècnics als establiments autoritzats.
- Hem de treure la roba estesa dels terrats i les terrasses. Evitarem que les guspires d’algun coet provoquin un incendi.
- No fem fogueres enlloc sense l’autorització corresponent del Districte.
- No hem d’utilitzar mai cap mena d’accelerant per encendre les fogueres. La deflagració que s’hi provocaria podria calar foc als vestits o als cabells de les persones situades prop de la foguera.
- No hem de llançar a les fogueres bidons, llaunes, esprais, etcètera, ja que poden explotar. Tampoc no podem llançar pneumàtics ni plàstics a les fogueres.
- Si teniu animals a casa, no els deixeu sols per la revetlla; els petards i els sorolls forts els poden provocar angoixa i patiment. Tanqueu les finestres i les portes per esmorteir el soroll i prepareu-los un refugi on puguin resguardar-se.
Durant els dies previs a la revetlla els Bombers de Barcelona fan tasques d’inspecció, control i autorització dels emplaçaments de venda de petards i de les casetes de pirotècnica per assegurar que compleixen les mesures de seguretat corresponents. Aquest any s’han autoritzat 112 punts de venda.
Una altra de les tasques que els bombers i bomberes fan abans de la revetlla és establir les condicions mínimes per fer fogueres al carrer:
- Foguera major: sense límit de càrrega de foc.
- Foguera petita: amb una càrrega de foc no superior als 250 kg de fusta.
- Foguera de peveter: amb una càrrega de foc no superior als 25 kg de fusta.
Per a totes cal demanar autorització al Districte corresponent, i la foguera major és l’única dels tres tipus que necessita un informe dels Bombers de Barcelona, que enguany han validat les condicions per encendre’n quatre: una a l’Eixample, una altra a Sant Andreu, i dues a Sant Martí.
Recordeu que qualsevol descuit pot provocar un incendi, i que en cas d’emergència cal trucar al telèfon 112.