Un llibre i un web recullen els 600 anys d’història dels gegants a Barcelona

Barcelona Gegantera és una obra enciclopèdica i multimèdia impulsada pel servei de Cultura Popular de l’Ajuntament que, a més, recull enregistraments visuals i sonors de totes les danses geganteres de la ciutat

El Llibre de les solemnitats de Barcelona de 1424. inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus d’entre els quals destaca Lo rey David ab lo Giguant, una nota que, segons els estudiosos, és la referència gegantera més antiga no només de la ciutat sinó del món sencer.

Així doncs, l’any que ve farà 600 anys dels primers gegants coneguts a la ciutat, motiu pel qual s’ha impulsat Barcelona gegantera, un projecte multimèdia en forma de llibre i de web que fa una recopilació exhaustiva de la història gegantera de cada àrea geogràfica de la ciutat.

El projecte posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona amb un treball de recerca exhaustiu i rigorosament documentat que presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la ciutat fins avui.

LES COLLES GEGANTERES DE SANT MARTÍ DOCUMENTADES
Colla de Gegants del Poblenou
Colla de Gegants del Clot
Colla de gegants de Sant Josep de Calassanç
Colla Gegantera de la Verneda de Sant Martí
Colla Gegantera del Besòs i la Maresma
Altres gegants del districte

El llibre descriu la història de les colles geganteres i de totes les peces d’imatgeria festiva que s’han anat construint al llarg dels segles, mentre que el web incorpora el testimoni de desenes de persones que en els darrers cinquanta anys han mantingut vives les festes dels diferents barris de la ciutat, i els vídeos i l’anàlisi coreogràfica dels balls de tots els gegants i gegantes de Barcelona.

La gegant presentació d’un projecte gegant

L’obra es va presentar al febrer de 2023 al Palau de la Virreina amb la participació de Nico Alonso, l’autor, Montserrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires, Manuel Delgado, de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà de la UB, i Rosa Navarro, de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.

També s’hi van presentar els actes de commemoració dels 600 anys de la primera referència de gegants a Barcelona, i s’hi van fer públiques algunes de les iniciatives que s’estan treballant i el logotip de les celebracions. Els actes del sisè centenari comptaran amb especial protagonisme dels gegants de la Ciutat, protagonistes de l’esment de 1424.