Torna la Festa Major de Gràcia!
La celebració, que tindrà lloc entre el 15 i el 21 d’agost, recuperarà el format habitual després de dos anys marcats per la pandèmia
La Festa Major de Gràcia recuperarà enguany la normalitat, després de dues edicions marcades per les restriccions derivades de la pandèmia. El regidor del Districte, Eloi Badia, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, han presentat aquest 20 de juliol les novetats de l’edició del 2022, en què la celebració tornarà al format habitual previ a la covid.
Entre el 15 i el 21 d’agost, la festa disposarà de 23 carrers guarnits i oferirà una programació amb més de 900 activitats. La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte han treballat conjuntament per oferir una celebració familiar, sostenible i inclusiva.
Com es habitual, durant la festa es reforçaran els serveis de seguretat i neteja. També s’incidirà en aspectes com la cura dels guarnits dels carrers, un dels elements principals de la festa, i la necessitat de cuidar la convivència respectant el descans del veïnat un cop acabada la festa.
La pregonera d’aquesta edició serà l’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, que obrirà el període festiu amb la lectura del pregó des de la balconada de la seu del Districte el 14 d’agost.
Programació i cultura popular
La programació festiva s’oferirà a l’espai Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic, però també a equipaments com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca. A més d’això, destaca l’obertura al públic amb servei de visites de la Torre del Rellotge a càrrec del Taller d’Història de Gràcia.
La cultura popular tornarà a ser protagonista de la festa, amb la cercavila de Matí de Festa Major del 15 d’agost, les Diades castelleres del 19 i 20 d’agost i el correfoc del 21 d’agost. Durant el Matí de Festa Major tindrà lloc la presentació del Lleó de Gràcia, un nou integrant del bestiari festiu de la Vila creat per la colla Àliga de Gràcia.
Una celebració inclusiva, feminista i sostenible
Al igual que en edicions anteriors, la festa oferirà diferents activitats destinades específicament a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè puguin gaudir d’una festa accessible. De fet, la festa inclusiva s’integra de forma transversal en la programació dels diferents carrers i espais festius.
La celebració vol ser segura i feminista. Per això, l’espai Dones del 36 oferirà programació feminista i també hi haurà un punt lila a la plaça Revolució i parelles itinerants de persones informadores que oferiran assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques. També existiran tres itineraris segurs establerts per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per prevenir conductes delictives i contra la llibertat sexual.
Pel que fa a la sostenibilitat, es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús i es mantindrà l’aposta per la recollida selectiva dels guarnits i dels residus generats als espais festius. A més, es farà una programació d’activitats d’educació mediambiental.