Neix el primer Protocol contra l'Abús Sexual Infantil del món casteller

El diumenge 17 d’octubre, els Castellers de Barcelona van presentar a la colla el Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l’Abús Sexual Infantil, un document pioner en el món casteller. La proposta té per objectiu preservar els Drets dels Infants i dels Adolescents, prevenir, detectar i protegir-los davant de qualsevol tipus de violència o maltractament. També s’activen els recursos per a la seva atenció, educant els infants per a identificar situacions de risc, sensibilitzar i formar les persones adultes sobre l’abús i, en definitiva, convertir la colla en un espai segur i lliure d’agressions.

En primer lloc, es pretén treballar amb dinàmiques positives i segures per a la canalla, però també l’establiment de circuits per notificar sospites o situacions relacionades amb alguna problemàtica d’aquest tipus. A més, el protocol estableix l’obligatorietat de notificar-les. L’incompliment d’aquest principi podrà suposar la prohibició d’exercir càrrecs de responsabilitat a l’entitat i, fins i tot, l’expulsió definitiva. Finalment, cal donar suport a les possibles víctimes de qualsevol situació d’aquestes característiques.

A partir d’ara hi haurà un tècnic/a d’equitat en cada àrea de la colla, que serà la persona encarregada de rebre aquestes notificiacions i de traslladar-les a la Comissió d’Equitat i a la Junta, sempre seguint els principis de transparència i discreció, protegint sempre la intimitat de la persona o persones afectades.

El protocol ha estat fruit de la tasca de la Comissió d’Equitat de la colla des del mes de gener i s’ha construït de manera participativa. Un cop presentat, el següent pas és ratificar-lo a la propera assemblea de la colla.

Els Castellers de Barcelona han posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tal que totes aquelles colles que ho desitgin puguin adaptar-lo a les seves pròpies particularitats.