Malèfica del Coll
Els orígens de la Malèfica del Coll s'han d'anar a cercar l'any 1985, quan es va crear la Colla de Diables del Coll, a proposta dels Pioners de l'Agrupament Escolta Jaume I del Coll, que volien aportar al barri una entitat de cultura popular. Aquella colla va arribar a tenir un drac, el Marianu, i a participar en la festa major de Gràcia i en els correfocs de la Mercè. L'any 1994 es desvinculà de l'agrupació escolta, i el 1996 adoptà el nom actual i traslladà la seu al Centre Cívic el Coll.
Els diables de la Malèfica del Coll fan les sortides acompanyats d'en Gaudiamus, la bèstia de foc de la colla construïda l'any 1999, una reproducció del drac-font d'Antoni Gaudí, al Parc Güell. El drac ha de menester sis persones quan surt en un correfoc i tres quan participa en cercaviles sense foc. El cap de secció del drac, anomenat Senyor de la Bèstia, és un càrrec anual que s'escull per votació el dia de l'Aquelarre de la colla.
Una altra secció de la Malèfica és la dels tabalers. S'encarrega d'acompanyar els diables i el drac amb peces pròpies basades en la tradició catalana de la cultura del foc. Els músics fan sonar caixes, aguts, mitjos, greus, subgreus i esquellots i representen coreografies diverses que ajuden a animar el públic. Aquesta secció també tria el seu coordinador, el Trencaorelles, en l'Aquelarre de la colla.
Per als balls, els diables porten una casaca negra decorada amb dues banyes vermelles a la caputxa, una cresta de colors i un tapaboques. El vestuari es completa amb pantalons llargs negres decorats amb triangles de colors. El Duc de l'Infern (el cap de diables) es guarneix amb un faldó negre que duu imprès en vermell el logotip de la colla. Per al foc, fan servir bastons d'alumini que tenen a l'extrem un suport amb tres punxes per a les carrutxes.
La Malèfica del Coll té un repertori ric i interessant de figures de foc, que mostren en les cremades conjuntes que fan en determinats moments del correfoc. El cap de colla s’encarrega de coordinar les figures de manera que els diables juguin amb els efectes del foc i del moviment. Algunes de les figures més populars són la Sardana, el Far, el Far Girant, les Croquetes, el Castell i la Barca.
D'ençà del 2003, la Malèfica del Coll organitza cada any les Festes Joves del Coll. Un dels actes que s'hi celebra és la Diada de la Malèfica, dedicada a la cultura popular.
El 2002 l'entitat va ser guardonada amb la Medalla d'Honor de Barcelona.