Colla Vella de Diables de Gràcia
Els Diables de Gràcia es van presentar en públic per la festa major del barri de l'any 1981. És la primera colla de l'antiga vila i una de les més veteranes de la ciutat, juntament amb els Diables del Clot i els de Sants. Els Diables de Gràcia van néixer gràcies a l’impuls de Jordi Cubillos, una figura històrica del món de la cultura popular de Sitges. De fet, els inicis de la colla gracienca van anar molt lligats als diables d’aquesta població del Garraf, dels qual van copiar la indumentària.
L'any 1982, quan una part dels components van abandonar la colla i van fundar la Diabòlica de Gràcia, l'entitat va prendre el nom definitiu de Colla Vella de Diables de Gràcia. Actualment, la seu social del grup és al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia.
Una secció molt important de la colla són els tabalers, que animen les actuacions amb les melodies rítmiques de la tradició del foc. També tenen una desena de temes de creació pròpia: «Copes», «TheNight», «L'Honorable», «The Day», «Dialogue», «Gauss», «Puti», «Màster», «Euler» i «Tribal». A més, n'han compost uns quants conjuntament amb els tabalers de la colla de diables la Malèfica del Coll, els tabalers i grallers dels Castellers de la Vila de Gràcia i els grallers dels Gegants de Gràcia.
L'any 2007 es va crear la secció infantil de la Colla Vella dels Diables de Gràcia, els Malsons de la Vella.
Les actuacions de la colla es concentren majoritàriament a la vila de Gràcia, on participen en cercaviles, en la festa major, en la Cercatasques, en la cavalcada de Reis i en la Mostra d’Entitats, entre més. També han actuat en alguns altres barris de la ciutat i en localitats com ara Reus, Valls, Castelldefels o Vila-seca, on l'any 2003 van participar en la primera Trobada de Colles de Diables dels Països Catalans. Aquell mateix any es va estrenar l'Akelarre, una trobada de cohesió amb què cada any la colla acomiada la temporada.
El foc de la Vella de Gràcia també va viatjar a Marsella, l'any 1994, amb motiu de l'agermanament de la vila amb dos districtes d’aquella ciutat, i a sa Pobla, quan Gràcia es va agermanar amb aquesta població mallorquina. De resultes d'aquest agermanament, a la vila de Gràcia es va començar a organitzar la festivitat dels Foguerons de Sant Antoni, que es fa el darrer cap de setmana de gener.