Esbart Sant Jordi
Des del 1970 l'Esbart Sant Jordi treballa per la difusió de les danses tradicionals catalanes, integrat dins el Foment Martinenc. Aquesta entitat va ser fundada l'any 1877 al barri de Sant Martí de Provençals com a ateneu popular per a fomentar l'educació entre els obrers. L'agrupació de dansa, la va crear un grup de joves que havien estat membres de l'Esbart Català de Dansaires.
Els balladors de l'Esbart Sant Jordi s'organitzen en tres grups, per edats –des dels quatre anys fins als trenta–, i disposen d'un vestuari elaborat pels membres de l'esbart mateix, amb una gran varietat de confeccions per a tota mena d'espectacles.
El repertori de danses de les seves representacions conté balls tradicionals de les terres de parla catalana i també alguns de creació recent.
L'any 1978, l'Esbart Sant Jordi va participar en la creació de la Roda d'Esbarts Catalònia. La iniciativa va néixer de l'esforç conjunt dels esbarts Joventut Nostra de l'Agrupació Congrés, el Montseny del Poble Nou i el Montserratí Martinenc del Centre Moral del Clot. Té l'objectiu de facilitar trobades a les seccions de balladors infantils i juvenils, ampliada el 2004 a les seccions de veterans.
El cos de dansa de l'agrupació ha dut els balls a tot el país, i també a ciutats de la resta de l'estat espanyol –com ara Bilbao o Valladolid– i d'estats europeus. Per exemple, ha visitat Amsterdam, Brussel·les, Castiglione del Lago, Florència, Lausana, Luxemburg i Tolosa de Llenguadoc.
L'esbart té una col·lecció de nines abillades amb reproduccions exactes del vestuari que porten els balladors en les actuacions. De tant en tant, se'n fan exposicions i fins i tot, en algunes avinenteses molt destacades, han aparegut als escenaris.