Esbart del Centre Moral i Instructiu de Gràcia
L'Esbart del Centre Moral i Instructiu de Gràcia es va fundar el 1972 en el si d'aquesta entitat, que des del 1869 treballa en la promoció de la cultura de l'esbarjo i l'esport.
Quan va néixer, l'agrupació de dansaires va poder aprofitar l'experiència del Centre Moral en activitats relacionades amb el folklore, com ara l'organització dels aplecs de sardanes amb la Cobla de Santa Creu d'Olorda del 1913. Aquell any la dansa tradicional i popular va passar a formar part de les iniciatives de la institució, i això s'intensificà d'ençà del 1961, quan s'hi va crear la secció folklòrica.
El grup de dansaires s'organitza en tres seccions, segons l'edat dels membres: des dels nens que formen part de la secció infantil fins al cos de dansa, on s'apleguen els balladors adults; i, entremig, la secció juvenil. Els grups infantil i juvenil participen cada any en les Rodes d'Esbarts Catalònia, dedicades a dansaires d'aquestes edats.
Al cap de l'any, l'Esbart del Centre Moral i Instructiu de Gràcia organitza festivals i trobades, entre els quals la Diada de l'Esbart, que se celebra al desembre i que serveix per a fer una demostració de les danses i de la feina de tot el curs. El mes de març, el centre acull una trobada d'esbarts o de grups folklòrics, i al maig són els pares dels joves de l'entitat que s'apleguen en un festival anual.
Les demostracions que fa l'esbart presenten un repertori ampli de danses tradicionals, originàries majoritàriament de Catalunya i de la resta de territoris de parla catalana, per bé que també n'ha incorporades de la resta de l'estat espanyol o d'alguns altres països. A més dels balls tradicionals i populars, aquest repertori ha anat creixent amb creacions i coreografies recents.