Estudi i restauració dels antics gegants de la Societat del Born
27FEBR.2024
Coincidint amb l’inici del 2024, any en què es commemoren els sis-cents anys del primer testimoni històric de l’activitat gegantera a la ciutat, el MuEC ha engegat la restauració de dues peces molt interessants de la seva col·lecció: un cap de gegant i un de geganta, que podem datar pels volts del 1859. Aquesta data els situa dins l’excepcional grup de gegants centenaris. Les tasques de restauració es duen a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) per part de les conservadores-restauradores Núria Jutglart i Laia Duran.
Amb l’objectiu de documentar l’estat de conservació de les dues peces, així com els materials i les tècniques que es van utilitzar en la seva fabricació, s’ha fet una primera fase d’estudi i anàlisi. El gegant i la geganta, com a objectes d’una llarga trajectòria vital, han patit nombroses alteracions, accidents, repintades i reparacions. Aquests canvis són fruit de les necessitats i les circumstàncies de cada moment històric i el seu coneixement resulta bàsic per entendre i explicar les peces. Així doncs, com es faria amb qualsevol altra obra, el procediment d’estudi combina diversos mètodes que van des de l’observació acurada fins a l’aplicació de tècniques de laboratori i eines de precisió.
Podem resumir els treballs fets fins avui d’aquesta manera. En primer lloc, s’ha dut a terme un examen organolèptic detallat, que s’ha completat amb l’obertura de cales estratigràfiques sobre les obres, l’observació amb microscopi digital i la recerca de fotografies antigues de les peces. En segon lloc, s’han extret mostres per fer estratigrafies i FTIR al laboratori, les quals ens aportaran més informació sobre les diverses capes superposades i la naturalesa dels materials (cartró, estucs, pigments i aglutinants). A més, s’ha fet l’estudi amb tècniques de diagnosi per la imatge amb llum difusa, llum ultraviolada, reflectografia d’infraroig, raig X i fotogrametria per obtenir un model 3D. Entre altres resultats, aquest conjunt d’anàlisis ens ha descobert, en el cas del cap de gegant, la seva cara original per sota de la que conserva actualment.
Aquests dos gegants van ser creats per la Societat del Born el 1859. Aquesta societat recreativa va ser l’encarregada d’organitzar els primers carnestoltes contemporanis a Barcelona. Després de la seva dissolució, els gegants van passar a mans del litògraf Ramon Riera, el fill del qual, finalment, els va donar l’any 1891 a la Casa de la Caritat. L’any 1986, Domènec Umbert i Vilaseró en va fer una reproducció encarregada per la Diputació. Aquesta no en va reclamar els originals, els quals van romandre al taller d’aquest imatger. Recentment, Francesc Cisa els va donar al MuEC.
Per saber-ne més
ARDÈVOL I JULIÀ, Lluís (coor.) Catàleg de gegants centenaris de Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura, 2015.
https://cultura.gencat.cat/web/.content/sscc/gt/arxius_gt/Gegants_centenaris.pdf
ALONSO, Nico. ‘Barcelona gegantera. Història d’un moviment popular contemporani. Barcelona: Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2023. El trobaràs a la biblioteca del MuEC.
https://catalegbiblioteca.museuetnologic.bcn.cat/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=26949&query_desc=kw%2Cwrdl%3A%20nico%20alonso