Protagonistes
L’origen principal de les col·leccions són les campanyes i expedicions etnoantropològiques portades a terme fins als anys setanta, tant pel personal del museu, com per altres personalitats vinculades a la institució, com ara l’escultor Eudald Serra o el col·leccionista Albert Folch.
Ramon Violant i Simorra
(Sarroca de Bellera, 1903 – Barcelona, 1956)
Etnògraf i museògraf. Nascut en el si d’una família humil del Pirineu, va ser el gran de cinc germans. Sastre d’ofici, precisament van ser la família i l’experiència pròpia la via autodidacta d’entrada al folklore i a l’etnologia, allunyant-se d’escoles i, sobretot, de dogmes.
Més informacióJoan Amades i Gelats
(Barcelona, 1889 –Barcelona, 1959)
Conegut i reconegut folklorista autodidacte, és un dels referents de l’etnologia catalana tant a Catalunya com internacionalment. La seva obra s’aventura a endinsar-se en diversitat d’àmbits que van des de la imatgeria festiva fins a l’oralitat, les danses, els rituals, la literatura de canya i cordill, el vestuari, els oficis, etc.
Més informacióAlbert Folch Rusiñol
(Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988)
Químic i empresari. Es va aficionar a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme tasques de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Va heretar del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.
Més informacióAugust Panyella i Gómez
(Barcelona, 1921 – Barcelona, 1999)
Historiador i etnòleg, va ser el primer director i impulsor del Museu Etnològic de Barcelona. Va ser becari al Museu Arqueològic de Barcelona, va col·laborar a l’Institut Rodrigo Caro d’Arqueologia del CSIC i va ser professor ajudant de la càtedra de Sociologia de la Universitat de Barcelona, dirigida pel Dr. Carreras i Artau.
Més informacióEudald Serra i Güell
(Barcelona, 1911 – Barcelona, 2002)
Escultor i etnòleg. Important escultor surrealista, va formar part de l’avantguarda artística catalana de preguerra amb el grup ADLAN (Amics de l’Art Nou). Va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis Llotja, on era deixeble d’Àngel Ferrant. El 1935 va marxar al Japó, país on va iniciar-se en el món de la ceràmica a través de Hamada Shoji i on va dur a terme nombroses exposicions que el van fer mereixedor de diversos guardons.
Més informacióCol·laboradors i col·laboradores
(Més protagonistes)
Altres personalitats també van tenir un paper en l’origen de les col·leccions, ja que van participar en les campanyes i les expedicions etnoantropològiques dutes a terme fins als anys setanta i van dur a terme altres tasques de caire documental i de conservació al mateix museu.
Més informacióOrigen de les col·leccions
Les col·leccions del Museu Etnològic i de Cultures del Món són d’una gran diversitat de significats, procedències, materials i usos.
Coneix-ne l'origenLes campanyes i els viatges
Des de la creació dels museus que han portat a l’actual Museu Etnològic i de Cultures del Món, s’han anat succeint diversos viatges i campanyes de recol·lecció.
Coneix-ne les campanyes i els viatges