Albert Folch amb Margarita Corachán i Eudal Serra. Expedició a Guatemala de l'any 1965

Albert Folch Rusiñol

Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988

Químic i empresari. S’aficionà a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme labors de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Heretà del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l’any 1963.

Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l’any 1963.

 

Juntament amb la seva esposa, Margarita Corachan, filla de l’il·lustre cirurgià Manuel Corachan i Garcia, realitzà diversos viatges a l’Amèrica Llatina per tal de conèixer Veneçuela, país natal d’ella, i també atret per la possibilitat de fer una travessa pels Andes. Conegué August Panyella i Eudald Serra, als quals l’uní una profunda amistat i amb els quals inicià una col·laboració que durà tota la vida.

Albert Folch al Huayna Picchu, prop del Machu Pichu, Perú, l’any 1963.

Albert Folch. Reportatge fotogràfic de l'expedició a Perú de l’any 1963. Machupicchu.

 

Desenvolupà una gran tasca com a col·leccionista, amb la creació de la col·lecció d’art no europeu més extensa de Catalunya, que el 1975 esdevingué la Fundació Folch. Patrocinà i sufragà múltiples viatges.

Amb Serra, visità els llocs més remots del món: junts planejaven els viatges, mentre que Serra assumia les tasques d’assessorament referent als objectes i les adquisicions.

Folch s’encarregava de la documentació fotogràfica del viatge, Margarita Corachan i Eudald Serra feien les pel·lícules. A més, sufragà parcialment algunes de les expedicions del Museu Etnològic de Barcelona, i una part dels objectes adquirits durant els seus viatges fou cedida al museu, de manera que va passar a formar part dels seus fons.

A banda de les peces que reunia durant els seus viatges, també adquirí objectes de la seva col·lecció a les principals galeries d’art internacionals.

La Fundació Folch promogué exposicions i publicacions d’obres especialitzades sobre art no europeu, de les quals Folch n’escrigué algunes conjuntament amb Eudald Serra. Per la seva contribució a la cultura, l’Ajuntament de Barcelona li atorgà la Medalla d’Or al Mèrit Científic i, el 1985, la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi.

Albert Folch al temple Khajuraho, Índia, l’any 1963.

Albert Folch al temple Khajuraho. Expedició a l'Índia de l’any 1967.

Altres protagonistes

Ramon Violant. D4767.

Ramon Violant i Simorra

(Sarroca de Bellera, 1903 – Barcelona, 1956)

Etnògraf i museògraf. Nascut en el si d’una família humil del Pirineu, va ser el gran de cinc germans. Sastre d’ofici, precisament van ser la família i l’experiència pròpia la via autodidacta d’entrada al folklore i a l’etnologia, allunyant-se d’escoles i, sobretot, de dogmes.

Més informació
Joan Amades fent treball de camp. Fons Amades/Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. CP20-1047.

Joan Amades i Gelats

(Barcelona, 1889 –Barcelona, 1959)

Conegut i reconegut folklorista autodidacte, és un dels referents de l’etnologia catalana tant a Catalunya com internacionalment. La seva obra s’aventura a endinsar-se en diversitat d’àmbits que van des de la imatgeria festiva fins a l’oralitat, les danses, els rituals, la literatura de canya i cordill, el vestuari, els oficis, etc.

Més informació