Lluís Carratalà

18 de desembre de 2017 – 19 de febrer de 2018

Cada any, quan arriba el temps de Nadal, exposem peces de pessebre provinents de la magnífica col·lecció del museu.


Lluís Carratalà (Barcelona, 1895-1991) va estudiar dibuix a la Llotja amb el pintor Ramir Lorenzale, i va ser aprenent als tallers d’escultura de Josep Llimona i Claudi Rius. Durant tota la seva vida, va compaginar la feina com a recaptador a l’Ajuntament de Barcelona amb la vocació d’escultor i d’actor de teatre. Venia les seves figures de pessebre a una parada pròpia de la Fira de Santa Llúcia, des de començament dels anys trenta fins al final dels anys cinquanta.

El seu estil com a escultor de pessebres va estar influenciat pel classicisme noucentista. Les primeres obres van ser figures clàssiques, estilitzades i molt senzilles. Després, ja a l’època de maduresa, en destaquen dues tipologies de figures: la tipologia hebraica, que manté la simplicitat i proximitat, encara que els vestits estan molt documentats, i la tipologia catalana, amb figures arrelades en el costumisme català, que constituirà la seva aportació més característica.

Aquestes figures formen part d’un Naixement català de 25 cm i són de les més representatives de l’obra de Carratalà. La Mare de Déu, amb caputxa, està mig estirada i abrigallant el Nen Jesús, i Sant Josep està recolzat en una gerra mirant-los. Carratalà va ser el primer escultor de figures de pessebre a utilitzar indumentària catalana per representar els personatges de la Sagrada Família.

Peces relacionades

Figura de pessebre (La Mare de Déu i el Nen)

Figura de pessebre (La Mare de Déu i el Nen)

1957 La vols veure?
Figura de pessebres (Sant Josep)

Figura de pessebres (Sant Josep)

1957 La vols veure?
Figura de pessebres (Mula)

Figura de pessebres (Mula)

1957 La vols veure?
Figura de pessebres (Bou)

Figura de pessebres (Bou)

1957 La vols veure?

Altres peces que et poden interessar...

Tresors nacionals vivents

2020

Una aproximació al patrimoni immaterial del Japó a partir d’alguns ceramistes rellevants i les seves obres.

Més informació

Xamans i esperits

2018

Una selecció de ceràmiques i peces de jade de la cultura Nicoya-Guanacaste com a col·laboració amb el Museu Arqueològic de Catalunya, amb motiu de l’exposició «Xamans i esperits. Tresors del Museu del Jade de Costa Rica».

Més informació

Museus, objectes i religió

2019

Una reflexió sobre la dessacralització i la resacralització dels objectes religiosos quan passen a formar part de la col·lecció d’un museu.

Més informació