Lluís Carratalà
18 de desembre de 2017 – 19 de febrer de 2018
Cada any, quan arriba el temps de Nadal, exposem peces de pessebre provinents de la magnífica col·lecció del museu.
Lluís Carratalà (Barcelona, 1895-1991) va estudiar dibuix a la Llotja amb el pintor Ramir Lorenzale, i va ser aprenent als tallers d’escultura de Josep Llimona i Claudi Rius. Durant tota la seva vida, va compaginar la feina com a recaptador a l’Ajuntament de Barcelona amb la vocació d’escultor i d’actor de teatre. Venia les seves figures de pessebre a una parada pròpia de la Fira de Santa Llúcia, des de començament dels anys trenta fins al final dels anys cinquanta.
El seu estil com a escultor de pessebres va estar influenciat pel classicisme noucentista. Les primeres obres van ser figures clàssiques, estilitzades i molt senzilles. Després, ja a l’època de maduresa, en destaquen dues tipologies de figures: la tipologia hebraica, que manté la simplicitat i proximitat, encara que els vestits estan molt documentats, i la tipologia catalana, amb figures arrelades en el costumisme català, que constituirà la seva aportació més característica.
Aquestes figures formen part d’un Naixement català de 25 cm i són de les més representatives de l’obra de Carratalà. La Mare de Déu, amb caputxa, està mig estirada i abrigallant el Nen Jesús, i Sant Josep està recolzat en una gerra mirant-los. Carratalà va ser el primer escultor de figures de pessebre a utilitzar indumentària catalana per representar els personatges de la Sagrada Família.
Peces relacionades
Altres peces que et poden interessar...
Tresors nacionals vivents
2020
Una aproximació al patrimoni immaterial del Japó a partir d’alguns ceramistes rellevants i les seves obres.
Més informacióXamans i esperits
2018
Una selecció de ceràmiques i peces de jade de la cultura Nicoya-Guanacaste com a col·laboració amb el Museu Arqueològic de Catalunya, amb motiu de l’exposició «Xamans i esperits. Tresors del Museu del Jade de Costa Rica».
Més informacióMuseus, objectes i religió
2019
Una reflexió sobre la dessacralització i la resacralització dels objectes religiosos quan passen a formar part de la col·lecció d’un museu.
Més informació