Generalitat i Ajuntament instal·len un gran estel de Nadal a la plaça de Sant Jaume
Totes dues institucions coordinen els esforços per donar harmonia i coherència a la decoració de Nadal.
Un estel de Nadal de grans dimensions, una estrella de vint puntes il·luminarà enguany per igual els edificis de l’Ajuntament i de la Generalitat situats a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, a la recerca d’un guarnit nadalencharmònic i unificat que s’estendrà, també, a les façanes de totes dues institucions. El podeu veure des del 29 de novembre fins al 5 de gener.
Serà l’aspecte més visible de la decoració de Nadal a la plaça, on enguany també es podrà veure, per primera vegada fora del recinte que l’acollia habitualment, el pessebre tradicional que, fins ara, l’Associació de Pessebristes instal·lava cada any al Museu Marès i que en aquesta ocasió, podreu visitar al pati de Carruatges de l’edifici de l’Ajuntament.
Totes les mirades dels qui passegin per la plaça, però, s’adreçaran al gran estel de Nadal. I no serà estrany, perquè la figura no és precisament petita. Té una estructura de ferro, metacrilat i llums LED. I, en total, té un pes de dues tones i mitja i nou metres de diàmetre. Cadascuna de les vint puntes de l’estel té una llargada de prop de quatre metres.
Pareu atenció, però, perquè aquest gran estel, que és obra de l’arquitecte i artista Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada, té fins i tot un títol: Origen. Al·ludeix a l’instant en què va ser creat l’univers, a aquella explosió inimaginable que va donar origen a tota l’energia i la matèria de l’univers en el qual vivim.
Ja veureu que l’estel tindrà l’aspecte d’una gran escultura durant el dia, però que a les nits es transforma en un far que projecta la seva llum sobre Ajuntament i Generalitat. És un símbol de l’equilibri i l’harmonia propis de la natura i, a la vegada, un homenatge a la geometria còsmica i als cicles naturals. Cadascuna de les vint puntes assenyala una direcció, un camí diferent cap a l’infinit i evoca, per tant, la magnitud de l’univers i la senzillesa d’un element tan humil com la mateixa llum.
Quan es faci fosc, començarà a la plaça un espectacle audiovisual immersiu al voltant de l’estrella que tindrà una banda sonora original pròpia i que permetrà interactuar amb la instal·lació, fent servir una aplicació al mòbil i escanejant un codi QR. Porteu uns auriculars, perquè el so, com us dèiem, té un paper imprescindible en aquesta l’experiència nadalenca. Hi haurà espectacle cada dia, de 18.30 a 22 h, en sessions cada trenta minuts i amb una durada de cinc minuts.
Serà una de les poques ocasions en què Ajuntament i Generalitat acorden una decoració comuna, que s’estendrà també als elements vegetals de les balconades de totes dues institucions.
El pessebre és tradició
Però, tot i la modernitat de la proposta de Xevi Bayona i Àlex Posada, les propostes nadalenques de la plaça de Sant Jaume inclouen igualment elements tradicionals. Se n’encarrega enguany l’Associació de Pessebristes que s’han inspirat en l’ambient marí per recordar no només la recent Copa Amèrica, sinó també el centenari del poeta Joan Salvat-Papasseit, que va treballar al Moll de la Fusta i en parlava en alguns dels versos que va escriure. El pessebre fa vuit metres d’amplada per quatre metres de fons, té una alçada de 70 centímetres i es podrà visitar del 29 de novembre fins al 5 de gener del 2025 (tret del 25 de desembre i l’1 de gener) de dilluns a divendres d’11 h a 19 h i, els dissabtes, diumenges i festius, d’11 h a 20 h.
Finalment, recordeu que, el dissabte 14 i el diumenge 15 de desembre, de 12 a 20 h, podreu visitar també l’edifici del Palau de la Generalitat, que fa dues jornades de portes obertes. A més, del 16 al 20 de desembre, al Pati Gòtic del Palau, podreu veure (de 17 a 21 h) un Tió de Nadal per als nens i nenes, un pessebre de l’Associació de Pessebristes de Barcelona i un seguit d’avets de Nadal.