L’aplec de Gràcia tornarà a omplir de sardanes la plaça de Joanic

L’aplec de la Sardana de Gràcia torna a la Plaça Joanic el proper 13 de maig des de les 18 fins a les 23 h. Amb aquesta, serán 66 les edicions en les que els mateixos festers i festeres que a l’agost decoren carrers i places per la festa major, al maig, dediquen els seus esforços a organitzar una jornada dedicada a la dansa nacional de Catalunya. Iniciant aquesta tradició gracienca l’any 1956, l’aplec de Gràcia és l’aplec de sardanes més antic de la ciutat, fet pel qual durant molts anys se’l va conèixer com l’aplec de Barcelona.

En l’edició de 2023, les cobles que presidiran la primera part de l’aplec seran la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i la Jovenívola de Sabadell. Després del sopar popular a base de cargolada i botifarrada agafarà el relleu la Cobla Premià. Durant tota la jornada hi haurà concurs de colles improvisades, rifa de regals i l’exhibició de colles veteranes. Fins al moment, les colles confirmades són: Cardener, Amunt 9, l’Espígol de l’Eixample, Amunt 9, Joia Catalana i l’Andreuenca.

Amb l’objectiu d’apropar el món sardanista i la seva dansa a nous públics més joves es comptarà amb la col·laboració de la colla sardanista Maig. Aquesta colla jove oferirà una exhibició de sardana de competició i una sardana de punts lliures – sardana que apropa la dansa tradicional a una dansa més lliure i contemporània. Seguint aquest esperit, des de la organització oferiran classes de sardana per tal que nous dansaires s’enduguin les nocions bàsiques de la dansa i per primera vegada s’atreveixin a ballar la sardana. Aquestes classes seran liderades pels balladors i balladores del grup Maig i es faran a la 1a part, a la mitja part i a la 2a part. Entre totes les persones que participin a aquestes classes de dansa rifarem una panera amb productes de San Miguel, de la Festa Major de Gràcia i d’altres productes culturals de la Vila.

L’aplec de 2023 serà dedicat a la memòria de Joan Dueñas, fester de la Comissió del carrer Montmany i qui va encarregar-se de la organització d’aquest aplec des de finals dels anys 70 a principis dels 90 del segle XX.