L'Agrupació Cultural Folklòrica celebra el seu centenari

El 25 d’octubre d’aquest any 2022 l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona arriba al seu centenari d’ençà de la seva fundació. Aquell dia marcarà el tret de sortida a la celebració del centenari de l’entitat, una commemoració que vol arribar als socis i amics, així com a les entitats sardanistes i culturals del país.

El dimarts 25 d’octubre a les 18 h tindrà lloc el pregó de les festes del centenari al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El pregoner serà en Jordi Lara i Surinyach (Vic, 1968), guionista i director dels programes Sardana i Nyidia de TV3. És escriptor, cineasta i compositor i ha escrit i dirigit espectacles com ‘Gran gala de la tenora’ i ‘Maredansa: coreògrafs contemporanis sobre materials tradicionals’. També ha dirigit llargmetratges com ‘Ventre blanc’ i ha escrit músiques com ‘La família cap de Llúpia’. Ha rebut diversos premis com el premi Rafael Peris a la millor contribució a la radiodifusió cultural, el premi de l’OBP a les iniciatives renovadores i una menció al Premi Ciutat de Barcelona de narrativa.

L’acte serà presentat per la Lluna Pindado i comptarà amb el Ball de l’Àliga de la Ciutat al so dels ministrers, a més de la cobla La Principal del Llobregat.

Les activitats del centenari continuaran el dilluns 21 de novembre a les 19 h amb el Memorial Joaquim Serra a l’Aliança del Poblenou, en el marc del Cicle de Concerts de Cobla a Barcelona. Hi prendran part les cobles Mediterrània i Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, a més de la coral Cantiga. Per l’ocasió s’estrenarà una obra d’Elisenda Fàbregas i, a més del centenari de l’ACF, es commemoraran els centenaris de Manuel Oltra i de la Cobla Barcelona. Només s’hi podrà accedir amb invitació.

El dilluns 27 de febrer de 2023 a les 19 h tindrà lloc el gran Concert del Centenari al Palau de la Música Catalana amb la participació de les cobles Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, Mediterrània i Llobregat. Seran dirigides per Xavier Puig, Marc Timón i Bernat Castillejos. Les entrades es poden adquirir aquí.

El dissabte 10 de juny de 2023 a partir de les 17.30 h se celebrarà l’Aplec de la Catedral amb les cobles Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, Mediterrània o Marina i Llobregat. També hi prendran part diverses manifestacions de cultura popular: gegants, diables, castells… hi haurà un piromusical i un espai d’aventura de muntanya amb rocòdroms.

El darrer acte destacat del centenari tindrà lloc al llarg del mes de juny de 2023 al Saló de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i esdevindrà la Cloenda del Centenari.