Els Gegants de Gràcia celebren els 40 anys per Sant Isidre

El 14 i 15 de maig, els Geganters de Gràcia celebren la seva diada pròpia: les Festes de Sant Isidre. La festa es va recuperar l’any 2019, l’any 2020 no es va poder celebrar per la pandèmia i l’any 2021 es va haver d’adaptar a les restriccions. Enguany la festa torna a la normalitat i comptarà amb diversos elements que la faran excepcional amb motiu dels 40 anys dels primers Gegants de Gràcia, estrenats el 15 d’agost de 1982. Les figures eren obra d’Àngels Jutglar i actualment es troben desaparegudes. L’any 1993 la mateixa escultora va fer una nova parella, una versió millorada de l’anterior. Ara, després de quasi trenta anys, s’estrenarà una nova parella, obra de l’egarenc Jordi Grau.

El dissabte 14 de maig a les 19.30 h, la plaça de la Vila de Gràcia acollirà l’espectacle de presentació d’aquestes noves figures que, a més, estrenen vestuari nou. L’espectacle s’ha titulat ‘Que se’n parli’.

L’endemà, diada de Sant Isidre, la festa es traslladarà a la plaça de la Virreina, on a les 11.45 h es durà a terme una mostra de balls amb la bandera de Sant Isidre, el ball dels Gegants de Gràcia i el Ball del Vano i el Ram, una dansa recuperada per la colla i l’Esbart Vila de Gràcia. El ball és una dansa viva i popular que pot ser ballada per tothom que ho vulgui. A més, l’acte comptarà amb la presència excepcional dels Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat (que l’any 1985 van apadrinar els graciencs), a més dels Cavallets Cotoners de Barcelona, els Falcons de Barcelona i el Ball de Gitanes de Sitges. 

A les 12.30 h s’iniciarà la cercavila pels carrers de Torrijos, Puigmartí, Mare de Déu dels Desemparats, plaça de la Revolució, Verdi, Astúries i plaça de la Virreina, on a les 13.45 h hi haurà el final de festa.

Abans de començar a fer festa major pel mes d’agost, la Vila de Gràcia tenia dues grans festes assenyalades al calendari: el 25 de març per l’Anunciació i el 15 de maig per Sant Isidre. Aquest darrer, patró dels pagesos, encaixava molt bé amb l’esperit de la Gràcia del segle XVIII que era un territori ple de masies, horts i camps de cultiu.