Presentats els resultats de l'enquesta a les colles castelleres de la ciutat

Al llarg de l’any 2020, les colles castelleres de la ciutat van patir la baixada dels ingressos a la meitat, a més de la quasi nul·la entrada de nous membres a les colles. Són els efectes més destacats de la pandèmia que va detectar l’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 a les colles castelleres de la ciutat. El projecte està desenvolupat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) juntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona i les colles de la capital catalana. El projecte també ha rebut el suport del Ministeri de Cultura, la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

Ara, l’observatori ha fet una segona enquesta als membres de les colles castelleres de la ciutat, amb més de 500 respostes. Una de les conclusions que es desprenen de l’enquesta és que dos de cada tres membres de les colles castelleres de la ciutat preveuen participar amb normalitat de les activitats de les colles aquest any 2022 i només el 28,4% preveu que la seva participació pugui canviar en funció de la situació sanitària, especialment les persones més grans, les dones i aquelles persones que continuen veient els assajos com un espai especialment propici per a la transmissió de la Covid-19. Val a dir que aquesta percepció ha baixat molt en un any, del 60% al 24%.

També es constata que una part del col·lectiu s’ha despenjat de l’activitat durant l’aturada forçosa d’aquests dos anys, tot i que les dades són més optimistes del que semblava fa un any, ja que a molts els feia mandra tornar a l’activitat, i actualment aquest fet ja s’ha superat. Un 13% va tenir sensació de risc participant dels assajos mentre que un 27% va perdre aquesta sensació a mesura que passava el temps. A més, es valora molt positivament l’actuació de la colla en el cas de detecció d’un positiu, així com la feina feta durant l’any 2021.

Els enquestats també expliquen que el més important ha estat retrobar-se amb els companys i companyes, per sobre dels castells que s’hagin dut a terme. De fet, tres de cada quatre persones creuen que la situació pandèmica està afectant molt la seva colla. També hi ha una majoria que creu que es trigarà molt a recuperar la colla, tot i que sis de cada deu enquestats creu que la colla està en una situació millor de la que s’esperaven.

La presentació es pot recuperar al Youtube de Cultura Popular Barcelona.