Ja està en marxa la restauració del monument 'La Sardana'

Aquestes darreres setmanes han començat les actuacions perquè l’escultura ‘La sardana’, situada a la plaça homònima de Montjuïc, torni a lluir el seu aspecte original. L’octubre del 2020 va aparèixer vandalitzada, amb algunes parts trencades i unes altres de desaparegudes. L’actuació té un pressupost de 28.500 euros i es preveu que s’acabi al llarg del mes de març.

En concret, s’han fet tasques al taller, a càrrec de l’escultor Abel Vallhonesta, per reparar els dos conjunts de braços i mans originals que es van poder recuperar i per reproduir els altres sis conjunts que no s’han trobat. Gràcies a documents i fotografies, s’han pogut elaborar models de fang, motlles i models de guix per fer les rèpliques de pedra que ja s’han començat a col·locar al monument. També es repararan les fissures i es reintegraran petits elements de l’escultura amb materials adequats, i, en cas necessari, es durà a terme una neteja superficial del conjunt per uniformar-ne l’aspecte.

Un monument amb més de mig segle d’història

La sardana és obra de l’escultor Josep Cañas, amb la col·laboració de Carles Amadon. Esculpida en pedra calcària d’Ulldecona, representa quatre parelles de la Colla Sardanista Violetes del Bosc, i es va inaugurar el 1966 a l’entrada del Parc d’Atraccions de Montjuïc. El 1984 es va restaurar i anys després també es va haver de reparar a causa de diversos actes vandàlics.