Gegants i bèsties al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga 2022
A Barcelona la temporada gegantera s’obre amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un acte que rememora les desfilades d’imatgeria festiva que es feien als segles XVII i XVIII a la ciutat. Enguany la festa es farà el dissabte 15 de gener a partir de les 18.30 h i la cercavila partirà del Fossar de les Moreres, a tocar de Santa Maria del Mar, per anar cap a l’església de Santa Maria del Pi. El convidat d’honor d’enguany serà el Ball dels Set Pecats Capitals de Tarragona, una dansa que representa la lluita entre els pecats i les virtuts.
El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és un acte que organitzen conjuntament l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i la Colla Gegantera del Casc Antic. La festa començarà amb la plantada a les 18.30 h al Fossar de les Moreres, on, sota la llum de les torxes, es podran veure els gegants grans i petits del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Gonfanons de les dues basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí del Casc Antic, la Mulassa de Barcelona i el Ball dels Set Pecats Capitals de Tarragona.
La cercavila arrencarà a les 18.30 h i travessarà el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera fins a arribar a la plaça del Pi, al barri Gòtic. Cap a les 20 h el seguici entrarà dins la basílica del Pi, on les diverses peces faran els balls d’honor. L’ordre dels balls serà: el Lleó, el Dofí, la Mulassa, els Gegants de Santa Maria del Mar, els quatre Gegants del Pi i el Ball dels Set Pecats Capitals de Tarragona. S’acabarà amb el moment culminant de la diada, el ‘Ball a quatre’, és a dir, el ball dels quatre gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó i la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. És una dansa única a Catalunya que només es balla en aquest acte.
El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és una festa que es fa a començament de gener, pels volts del dia 7. Es fa en aquesta data perquè una de les desfilades més espectaculars d’imatgeria festiva que hi ha documentades a Barcelona es va fer l’any 1601 amb motiu de la canonització de sant Ramon de Penyafort, que té la diada el 7 de gener.