Els Gegants i l'Àliga de Girona a la Ballada de Santa Maria del Mar 2021

La Ballada de Gegants Històrics de Santa Maria del Mar és un acte amb molt d’encant i una representació acurada. És una trobada singular que porta els convidats a fer un tomb pel barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera per acabar entrant dins la basílica, on es fa la solemne ballada davant l’altar. En fan d’amfitrions el Rei Salomó i la Reina de Saba (els gegants de la basílica) i el Dofí Nicolau del Casc Antic.

Aquesta celebració començà l’any 2003, l’any següent a la reconstrucció dels Gegants de Santa Maria del Mar. Enguany la ballada es farà el dissabte 23 d’octubre a la tarda a la basílica de Santa Maria del Mar. Els actes començaran a les 18 h darrera de la basílica, on hi haurà exposats els amfitrions i convidats. Tot seguit, a les 18.45 h hi haurà una ballada al carrer i a les 19.15 h, es farà la cercavila pel barri de la Ribera. El recorregut acabarà cap a les 20.30 h una altra vegada a l’església del Mar, on es farà la ballada dins la basílica. Per accedir a la basílica cal reserva prèvia, que es pot fer aquí.

El principal requisit per a participar en la ballada és que les peces siguin antigues o representin algun personatge històric. Els convidats d’enguany compleixen aquests requisits amb escreix. Es tracta dels Gegants vells, els Gegants nous, l’Àliga, els Bastoners, els Dragolins i els Capgrossos de Girona, documentats des d’antic i portats per la colla gegantera La Fal·lera Gironina. La seva sortida més esperada és per les Fires i Festes de Sant Narcís, pels volts del 29 d’octubre. També hi participaran el Ball de Cercolets i el Ball del Vano i el Ram de l’Esbart Català de Dansaires de Barcelona.