Descobrim el Corpus barceloní amb un cicle de conferències
Un cicle de conferències impulsat per la Catedral, l’església Arxidiocesana i el Museu Diocesà pretén reflexionar sobre alguns dels elements més genuïns i singulars de la festa del Corpus barcelonina. El cicle s’emmarca en la celebració del 700 aniversari de la primera referència de la processó de Corpus a la ciutat i la seva proclamació com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. En total hi haurà cinc conferències, que tindran lloc els dimecres a les 19 h al Museu Diocesà (pla de la Seu, 7). Per assistir-hi cal reservar aquí.
El cicle s’iniciarà el dimecres 6 d’octubre amb la conferència ‘Contextualització teològica del Corpus: controvèrsies i heretgies’ a càrrec del doctor Gabriel Seguí. En aquest cas s’explicarà la institució de la festa del Corpus en el segle XIII fruit de les disputes eucarístiques dels segles IX i XI.
La segona conferència serà el dimecres 20 d’octubre i es titularà ‘La Festa del corpus: Cerimònia, ritual cívic i teatralitat’. Anirà a càrrec del doctor Francesc Massip, qui parlarà sobre les roques, tramoies i les grans estructures que fan que el Corpus sigui la representació teatral més potent de la societat històrica.
La tercera jornada es titularà ‘La iconografia del Corpus’ i se celebrarà el dimecres 3 de novembre. Hi prendrà part el doctor Cèsar Favà, qui parlarà sobre els símbols de la festa, les icones més potents, què hi participa i de quina manera…
La quarta diada anirà a càrrec del doctor Joan Domenge i parlarà sobre ‘La custòdia de la Catedral’. Serà dimecres 17 de novembre i tractarà una de les joies més importants del gòtic català, desgranant les veritats i mentides que s’han escrit sobre l’obra.
Finalment, l‘1 de desembre, la doctora Tess Knighton exposarà sobre ‘El paisatge sonor de la processó’. La proposta vol descobrir quin era el so de la processó i quin ha estat el paisatge sonor d’aquesta al llarg de la història amb ministrils, capelles de música, cordes i, fins i tot, orgues portàtils.