Neixen els podcasts de cultura popular barcelonina
Les xarxes socials bullen dia a dia amb l’activitat frenètica de la nostra societat: posts, interaccions, retransmissions en directe… Després d’un any on les xarxes ens han permès mantenir l’activitat, recentment han nascut quatre iniciatives de podcasts sobre cultura popular 100% barcelonina. Les propostes pretenen reflexionar sobre el present de les colles i donar a conèixer les múltiples vessants de les activitats que es duen a terme. Són espais de debat sobre els temes d’actualitat i de repàs de la història de les diverses entitats. El primer podcast en sorgir a principis d’aquest any va ser ‘El Podcasteller’ dels Castellers de Barcelona, la segona és ‘Això és Can Pixa!’ de La Lira i el CMCPSA, la tercera proposta és ‘Sons de Festes’, de La Casa dels Entremesos i les entitats que en formen part i el quart podcast és ‘Cultura Tradicional i Popular a la Rambla’, una iniciativa de l’Associació Institut de Promoció de Cultura Catalana. Tot plegat sense oblidar el programa de ràdio ‘Fes ta festa’, que des de fa dècades omple les xarxes amb les seves propostes setmanals.
El Podcasteller
El mes de març d’enguany, els Castellers de Barcelona presentaven el seu podcast particular: El Podcasteller. L’espai està dirigit per Maria López Moya i Aïda Buaro Torres, i al llarg d’una mitja hora repassa històries, anècdotes i activitats relacionades amb el món casteller. A més, el programa convida persones vinculades amb la colla a parlar sobre el sentiment de formar part de la pinya.
El primer capítol del podcast es va titular ‘Castelleres de Barcelona’, dedicant-se a l’aniversari del primer 7 de 7 íntegrament femení de la història, que es va assolir el 8 de març de 2020, poc abans de l’esclat de la pandèmia. Fins avui s’han fet cinc programes, dedicats a Josep Sala, ‘Castells en família’, el naixement de la colla i les actuacions a l’estranger. Els podeu escoltar tant a Spotify, com a Youtube o a Ivoox.
Això és Can Pixa!
La Lira i el Centre Municipal de Cultura Popular i Tradicional de Sant Andreu – Can Galta Cremat presenten una nova proposta per arribar al públic general. Es tracta del podcast sobre cultura popular ‘Això és Can Pixa!‘, un programa que vol apropar les festes i tradicions andreuenques al públic en general.
De fet, es tracta d’uns àudios d’entre un quart i mitja hora, al llarg dels quals els locutors repassen l’actualitat festiva i expliquen als oients les curiositats de diverses celebracions destacades. També es tracten les festes més properes i es parla de les entitats del barri de Sant Andreu de Palomar. El programa té un format amè i divertit, i és dirigit per tres persones implicades en el teixit associatiu del barri: en Sergio, la Judit i la Georgina.
De moment ja han penjat quatre programes: el de presentació, el de Sant Jordi, el del Corpus i el de Sant Joan. Us convidem a escoltar-los, tant a Youtube com a Spotify.
Sons de Festes
La Casa dels Entremesos també ha estrenat el seu propi podcast. En aquest cas, no es tracta d’un àudio per a les seves xarxes socials sinó que forma part del projecte Ràdio Rambles, una iniciativa que vol ser un altaveu a les associacions, veïns i comerciants propers a la Rambla.
El programa s’anomena ‘Sons de Festes’ i és quinzenal. Es va estrenar a principis del mes de juny i al llarg de la mitja hora que dura, s’hi expliquen curiositats i anècdotes de les entitats que formen la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella. A més, els conductors del programa: l’Agnès, en Julien, en Bernat i en David, fan entrevistes i repassen les activitats que se celebraran properament. Fins ara s’han fet dos programes, que es poden escoltar aquí: Sons de Festes 1 i Sons de Festes 2.
Cultura Tradicional i Popular a la Rambla
També en el marc del projecte Ràdio Rambles arriba el darrer dels programes que s’han presentat fins avui. En aquest cas, la proposta és una iniciativa de l’Associació Institut per la Promoció de la Cultura Catalana i pretén informar sobre les entitats de cultura popular que treballen al voltant de la Rambla.
De moment només han tingut temps de fer el seu primer programa, on la Maite Roca (la presidenta de l’AIPCC) explica les seccions de l’entitat: els Bastoners del Raval, els Bouets i la Vaqueta del Raval, el Ball de Santa Eulàlia… i es repassen les activitats que hi haurà al districte aquests propers dies. Podeu escoltar el programa aquí.