La Vella de Gràcia celebra els seus 40 anys amb enceses de lluïment

La Vella de Gràcia celebrarà aquest dissabte 5 de juny a les 20 h el seu 40è aniversari. L’acte serà a la Plaça de les Dones del 36 i consistirà en un seguit de lluïments amb públic assistent degudament assegut i complint totes les mesures de seguretat i mesures COVID 19. En un seguit d’enceses de lluïments, es recrearan les diferents etapes de la història de la Colla, mentre els dinamitzadors de l’acte van explicant la cultura del foc a Gràcia i situant-nos en les etapes recreades. Juntament amb la Vella de Gràcia, també hi participarà l’Atzeries i els Malsons.

La colla de diables va estrenar-se durant les Festes de Gràcia de 1981. Aquest fet la va convertir en la colla més antiga de la Vila de Gràcia i en la tercera de la ciutat de Barcelona, darrera dels Diables del Clot i els Diables de Sants. Els pioners d’aquesta colla, encapçalats pel Jordi Cubillos, eren gent vinguda de la població de Sitges, membres tots de la Colla Vella de Diables de Sitges. És per això que el nom original de la colla era Colla Vella de Diables de Gràcia.

L’any 2007, la colla va fundar la secció infantil de diables amb els seus tabalers, els Malsons de la Vella, que va permetre l’entrada de noves generacions. Posteriorment, la Vella va tenir la idea de construir una bèstia de foc i van començar a treballar per assolir l’objectiu. El 15 d’agost de 2016 es va presentar l’Atzeries, una bèstia construïda de mans de la mestra Dolors Sants, dissenyada a partir de les imatges de la façana de la casa del diable del carrer Torres i els esbossos conceptuals previs amb la idea inicial del grup de fundadors.

La Vella de Gràcia sempre s’ha caracteritzat pel seu arrelament a la Vila de Gràcia, per la seva permanent tasca d’inclusió i civisme, respecte pel medi ambient, i per la renovació i evolució de la cultura popular, mantenint sempre unes arrels tradicionals identificables.