Barcelona recupera la Vigília de Corpus amb una ballada de gegants
La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que any rere any s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Enguany, des dels Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar es recupera la funció de la Vigília de Corpus per anunciar l’arribada imminent de la festa grossa de l’endemà. El projecte compta amb la col·laboració de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos i l’Ajuntament de Barcelona.
Històricament, aquesta jornada se celebrava el dimecres de Corpus i constava de la sortida des de l’Ajuntament dels gegants, els nans i les trampes per anar a visitar les autoritats i agrair als perruquers i els sastres la feina que havien fet aquell any.
L’any 1979 el dia de Corpus va deixar de ser festiu i tant la processó com la vigília es van deixar de celebrar, fet que va trencar amb segles de tradició. La festa es va passar a celebrar el diumenge, per facilitar la participació de tothom, però no seria fins a l’any 1992 que la ciutat recuperaria la processó gràcies a l’acord entre la Catedral i l’Ajuntament. D’aleshores ençà, la processó torna a fer-se al carrer i compta amb la participació del Seguici Popular. Ara, quaranta-dos anys després d’haver-la perdut, es recupera la Vigília de Corpus. Com que actualment el dia gran és el diumenge, la festa s’institueix el dissabte de Corpus a la tarda.
L’actual situació epidemiològica fa que la diada d’enguany esdevingui una versió adaptada de la que serà la Cercavila de Vigília. L’adaptació, sota el títol de ‘La Ballada de Vigília de Corpus’, és una mostra de balls de les tres colles. Quant a la vessant musical, hi prendran part dues formacions ben diferents: ‘Els Perdigots’, un grup que treballa per la recuperació de melodies històriques barcelonines per al flabiol i el tamborí (una tradició ben genuïna de la nostra ciutat), i una banda de caire tradicional: ‘Metralla’, que amb el seu conjunt format per gralles i instruments de vent-metall culminarà la ballada amb una destacada potència musical. A més, l’acte servirà per presentar els nous vestits dels Capgrossos Macers de la Ciutat, confeccionats pel Taller Casserras de Solsona i que ja s’havien de presentar l’any passat, però la pandèmia no ho va permetre.
L’espai escollit és la plaça del Rei, plaça emblemàtica que compleix amb diverses característiques que possibiliten aplicar-hi les mesures sanitàries actuals: control d’aforament amb el públic assegut, mascareta obligatòria, prohibició de menjar i beure, ús de gel hidroalcohòlic… i reserva prèvia d’entrades, que es pot fer a través de la pàgina web de La Casa dels Entremesos.
Tenint en compte les mesures en vigor, l’acte podrà ser seguit en directe per unes 180 persones. A més, per facilitar que en puguin gaudir més barcelonins i barcelonines, se’n faran dos passis: un a les 17 h i l’altre a les 19 h.