Presentat el pla de reactivació de la cultura popular
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha presentat el pla de reactivació de la cultura popular de la mà de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco.
El pla vol ajudar a les més de 5.000 associacions, 480.000 persones associades i 50.000 treballadors del sector. Reactivant el sector també es preveu reactivar l’impacte econòmic vinculat al sector, d’uns 600 milions d’euros. En aquest sentit, la Direcció General de Cultura Popular ha començat a dissenyar les línies de treball amb l’objectiu de reactivar l’activitat i oferir solucions davant la incertesa per mantenir les estructures de funcionament.
Les línies estratègiques del pla passen per l’actualització del pla del juliol de 2020 amb un marc unívoc de represa de l’activitat i un treball en xarxa amb altres departaments i agents. La idea és que quedi clar què, quan i com es pot fer, per tal que les entitats i ajuntaments puguin programar les activitats degudament. Per fer possible aquesta represa, s’obren noves línies d’ajuts per al foment de la cultura popular i el patrimoni etnològic, amb despeses estructurals, adquisició i millora d’equipament tecnològic, restauració i conservació d’equipaments culturals, programació estable en activitats culturals, consultories en cultura popular i treballs de recerca.
Les dates clau d’aquest pla són la diada de Sant Jordi (23 d’abril), el dia de l’associacionisme cultural (6 de juny) i la Fira Mediterrània de Manresa (octubre), quan es faran unes jornades adreçades a entitats i federacions, que reflexionaran sobre el futur del sector.
També es reorientarà el pla de formació adreçat a les entitats, gestors culturals i administració local per facilitar eines per a una millor gestió de l’activitat festiva i associativa, així com del patrimoni etnològic i documental. A més, es prepara un estudi a gran escala per la represa de l’activitat al món casteller (que es preveu comparar amb els altres sectors de la cultura popular) i un estudi sobre l’impacte de la pandèmia en la salut física i mental de les persones i les entitats de cultura popular del país.
Podeu recuperar la presentació del pla a través de Youtube clicant aquí.
Enllaços relacionats
- Tornen les Festes de Sant Josep Oriol 2021 amb actes presencials i virtuals
- Les Festes de Sant Josep Oriol 2021 engeguen motors amb dues exposicions
- Ja és aquí el Retallable dels Gegants i Gegantes de Barcelona
- Descobrim els gegants adaptats!
- Els Gegants del Pi presenten el llibre dels 25 anys de les Festes de Sant Josep Oriol