Tornen les Festes de Sant Josep Oriol 2021 amb actes presencials i virtuals
Del 13 al 23 de març, el barri del Pi celebra les seves Festes de Sant Josep Oriol 2021, unes celebracions que l’any passat es van haver de suspendre a una setmana de fer-se i que enguany es presenten adaptades. La programació vol ser un crit d’esperança per als veïns i comerciants del barri, així com per tots aquells barcelonins i barcelonines que s’hi vulguin sumar. Les activitats s’han treballat amb la idea de conservar l’estructura i actes singulars de les festes però en una versió adaptada a les circumstàncies.
Les Festes començaran el dissabte 13, quan ja hi haurà records d’altres anys amb vídeos recopilatoris al canal de Youtube dels Gegants del Pi. A les 19 h, els Castellers de Barcelona se sumen a la programació amb la taula rodona ‘Colles castelleres sense castells’, que repassarà l’actualitat castellera amb la participació de diversos ponents de colles barcelonines. L’acte es podrà seguir en directe des del seu canal de Youtube. L’endemà diumenge 14 hi haurà més vídeos de record i un contacontes en directe.
Les activitats es reprendran el dijous 18, amb la taula rodona ‘Les festes en pandèmia’. Al llarg de l’acte, cinc representants de diverses festes majors de la ciutat repassaran com ha anat aquest any de pandèmia, festivament parlant. Hi prendran part representants de les Festes de Sant Roc, de Gràcia, de la Teixonera – Mas Falcó – Penitents, de Sant Antoni i de Sant Josep Oriol. L’acte es podrà seguir presencialment a la Casa dels Entremesos (fent reserva prèvia aquí) i en directe a les xarxes de la Casa i dels Gegants del Pi.
El divendres 19 a les 20 h començarà el gruix dels actes amb el Pregó, a càrrec de personal del CAP Gòtic. Serà un pregó coral amb la presència de representants del personal de neteja, d’atenció a l’usuari, d’infermeria i una metgessa. L’acte anirà amb reserva prèvia (cliqueu aquí) i vol ser un agraïment del barri cap al servei públic del CAP. El pregó comptarà amb tot el ritual tradicional: el Repic de Campanes, el Toc d’Inici dels Ministrers del Pi, la Remembrança del Miracle de les Monedes i el ball dels quatre Gegants originals del Pi, datats del 1807 i 1858. A més, com a novetat, al final de l’acte hi haurà una tronada que es podrà seguir des dels balcons i finestres del barri. Per acabar la diada, a les 22 h es retransmetrà a Youtube un concert a càrrec del grup Els Quatrevents.
El dissabte 20 a les 11.30 h es farà l‘ofrena floral virtual a Sant Josep Oriol, a les 12 h el record a la Ballada de l’Esbart Català de Dansaires i a les 17 h hi haurà el següent acte presencial: Bestieses. Es tracta de la tradicional ballada de bestiari amb el Lleó i la Mulassa de Barcelona, i els seus convidats. Enguany hi haurà l’Àliga de la Bisbal d’Empordà i el Cavall Alat de Vila-seca, dues peces singulars que no acostumen a sortir de les seves poblacions i que des del 13 de març es podran veure exposades a la Casa dels Entremesos. L’acte anirà amb reserva prèvia (cliqueu aquí) i es podrà seguir en directe a l’Instagram dels Gegants del Pi. A les 18 h es retransmetrà a Youtube l’activitat ‘La Cercavila infantil, a casa!’, un muntatge amb la participació de desenes de nens i nenes d’arreu, que s’han gravat ballant amb els seus gegants i capgrossos a casa. I a les 20 h es podrà veure un muntatge amb els participants al Retaule de Sant Josep Oriol, que explicaran les interioritats d’aquesta obra.
El diumenge 21 a les 8 h hi haurà les tradicionals Matinades, enguany des del terrat de la basílica del Pi. A les 10 h es podrà veure a Youtube el vídeo de les actuacions dels Falcons de Barcelona al llarg dels darrers anys i a les 11 h engegarà l’Exposició de Gegants, Bèsties i Capgrossos que es podrà visitar a la plaça de Sant Josep Oriol i que comptarà amb la presència dels gegants i bèsties del Pi així com d’altres figures de Ciutat Vella: els Gegants de Santa Maria del Mar, de Sant Jaume, de Sant Pere de les Puel·les, de la plaça Nova i el nan Cu-cut, el Drac de Ciutat Vella, la Tarasca de Barcelona, el falcó Niku i, com a convidats d’honor, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes. L’exposició es podrà visitar sense reserva prèvia.
Finalment, dimarts 23, diada de Sant Josep Oriol, hi haurà el tradicional Ofici amb el Repic de Campanes, la ballada dels quatre Gegants originals del Pi i, també com a novetat, una tronada de fi de festes. Per assistir a l’acte no caldrà fer reserva prèvia.
A banda, al llarg dels dies que durarà la festa s’ha programat una ruta pels comerços del barri emulant els Atracaments d’en Perot lo lladre. Es tracta d’anar per les botigues on tradicionalment s’hi fan els robatoris i anar omplint una cartilla que es pot trobar a la Casa dels Entremesos. Al llarg de la ruta hi haurà recompenses i es podran aconseguir les populars monedes de xocolata. També s’ha convocat un concurs de fotografia a Instagram amb l’etiqueta #ConcursSJO21.
Podeu consultar tota la programació clicant aquí.