Tots els àpats tradicionals del Carnaval!
A Barcelona és possible passar-se gairebé tota la setmana de Carnaval menjant: es comença per unes truites el Dijous Gras i es continua amb un ranxo, una xocolatada, una sardinada dimecres… El menjar és un dels plats forts de les festes de Carnaval. Però no qualsevol cosa: són especialment apreciats els àpats ben calòrics, amb presència de carn de porc i d’ous, dues menges tradicionalment prohibides durant la Quaresma.
Els concursos de truites, la menja estrella del Dijous Gras
Un dels actes de carnaval més arrelats a la ciutat són els concursos de truites, que generalment es fan el Dijous Gras. Enguany no n’hi haurà als mercats, un dels primers indrets de la ciutat on es va recuperar el carnaval després de la dictadura franquista. Però sí que en podrem gaudir a casa amb activitats virtuals, receptes i concursos.
Les normes varien a cada competició, però en general es premien les composicions més gustoses, les combinacions més originals i les presentacions més elaborades.
‘Pel Dijous Llarder, botifarra menjaré’
Pel Dijous Gras la ciutat no s’alimenta exclusivament de truites! Per això, si us ha quedat un budell buit, és molt típic menjar botifarres de tot tipus, especialment la botifarra d’ou, que actualment ha quedat relegada a la festa del Carnaval.
S’acaba el Carnaval: mengem sardines!
El Carnestoltes arrenca amb grans àpats… i acaba amb una altra fartanera. Normalment a molts indrets de la ciutat l’enterrament de la sardina, el Dimecres de Cendra, acaba amb un sopar comunitari on es mengen grans quantitats d’aquest peix. Enguany no podrà ser així, però sí que s’han preparat un munt d’activitats que es poden gaudir des de casa o als centres cívics, on s’enterrarà la sardina fins l’any vinent.
Que no falti la coca de llardons!
Però de ben segur que el dolç més apreciat del Carnaval és la coca de llardons, unes postres fetes a base de llard de porc, sucre i pinyons. Se sol acompanyar amb cava, vi dolç, moscatell o malvasia. Us n’expliquem la recepta!
Per si us heu quedat amb gana…
Pels més golafres, aquests dies també és tradicional menjar ranxo, una menja molt típica de Carnaval en diversos indrets del país i que se sol elaborar amb aliments que aporten els veïns i veïnes.