Tots Sants

Dates de celebració

Dates de celebració

Al voltant de la festivitat de Tots Sants

Diada: 1 de novembre

Tots Sants és la festa de tardor més esperada, durant la qual hi ha el costum d’anar al cementiri i portar flors als avantpassats, menjar castanyes i fer panellets. En alguns indrets, també hi resta la tradició de fer representacions teatrals. De fet, el dia de Tots Sants és l’1 de novembre, moment en què es mengen les castanyes i el panellets. L'endemà, el 2 de novembre, és el dia de difunts, quan es visiten els morts al cementiri i es fan les representacions teatrals.

Per Tots Sants s’acosta el fred i els dies s’escurcen com més va més; i la natura, després de l’estiu, entra en una època de mort aparent. Per tot això, no és estrany que des de l’antiguitat moltes cultures instituïssin el dia de record dels morts entorn d’aquestes dates.

Motiu

Tots Sants és la festivitat dedicada a la memòria dels avantpassats, amb elements i rituals que provenen del cristianisme i de creences celtes.

Orígens

La festa de Tots Sants és herència d’una celebració celta. L’1 de novembre feien les festes del Semain en honor dels morts, perquè és quan comença el període més fosc de l’any, un moment que consideraven màgic perquè creien que s’establien connexions entre els dos mons, el dels vius i el dels morts.

En el món cristià la celebració té l’origen al segle VII, concretament en la dedicació del Panteó de Roma –temple pagà dedicat a tots els déus– a la Mare de Déu i a tots els màrtirs per part del papa Bonifaci IV. Més tard, al segle IX, la festa es propagà per tot l’occident gràcies a Gregori IV.

Sabies que...?

Sabies que...

Tots els àpats tradicionals que es fan l’1 de novembre, dia de Tots Sants, són al·lusius a l’eternitat, perquè es creu que les ànimes dels morts ens visiten. Per això s'hi consumeixen productes fets amb ingredients de llarga durada, com ara fruita seca o panellets. D’una altra banda, el dia 2 són els vius que visiten els morts per retre culte a la seva memòria.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Anada al cementiri. Tots Sants és dia de recordar els difunts. Per això hi ha el costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors. Aquesta tradició té un caràcter familiar i es manté en la intimitat.

La castanyada. Un dels costums més característics de la festivitat és la castanyada, una trobada originàriament de caràcter familiar per a menjar castanyes torrades i moniatos, productes típics de la tardor. Aquesta pràctica s’ha estès a l’àmbit ciutadà i avui molts ateneus, centres cívics, associacions o escoles organitzen castanyades populars que apleguen molta gent en un ambient festiu.

Representacions teatrals. Anys enrere la festivitat de Tots Sants havia comptat amb manifestacions de teatre popular, i la peça més representada era Don Juan Tenorio, tant en la versió original com en una altra d’humorística i burlesca.

Elements d'interès

Elements d'interès

El panellet és un pa dolç molt petit que s’elabora per la diada de Tots Sants, fet amb una base d’ametlla, sucre i rovell d’ou. L’origen no és clar del tot, però se sap que antigament hi havia una classe especial de panets d’ofrena que es devien portar a l’església o a la tomba dels difunts.

Informació complementària