Setmana Santa

Dates de celebració

Dates de celebració

Setmana Santa 2023: de diumenge 2 a dilluns 10 d'abril.

Tota la informació aquí.

Té lloc entre els mesos de març i abril; el dia de Pasqua és el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera

Setmana Santa

La Setmana Santa és el conjunt de celebracions de caràcter religiós que es fa la darrera setmana de Quaresma, entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, és a dir, el dia de Pasqua. Les diades commemoren els últims moments de la vida de Jesús. El Diumenge de Rams és el dia que se celebra l’entrada de Jesús a Jerusalem, el Dijous Sant és la data de l’Últim Sopar, el Divendres Sant recorda la crucifixió, el Dissabte Sant és dia de dol i, finalment, el Diumenge de Pasqua se celebra la resurrecció.

Són un seguit de festivitats centrades en els rituals litúrgics, si bé també es fan trobades familiars amb grans àpats. En són característics alguns presents, com ara la palma o la mona

Amb motiu d’aquesta festivitat, a Barcelona també es fan processons que escenifiquen els passatges de la vida de Crist, copiades, en part, dels costums andalusos. A més, la Rambla de Catalunya acull una fira on es poden trobar palmes, palmons i llorers, presents que els padrins regalen als fillols i que es duen a beneir a l’església. Un cop beneïts, es pengen als balcons de les cases perquè es considera que porten bona sort i les protegeixen dels mals esperits.

Palmes i Palmons Rams Setmana Santa

Motiu

La Setmana Santa és la festa cristiana que recorda els últims moments de Crist a la Terra: la passió, la mort i la resurrecció. És a dir, des que arriba Jesús a Jerusalem proclamat Salvador, fins que és processat, mort, enterrat i ressuscita.

Orígens

L’any 325 el concili de Nicea va fixar la data de celebració de Pasqua per a tot l’orb catòlic occidental. A partir d’aquell moment, i basant-se sempre en el relat evangèlic, cada país ha anat construint un conjunt propi de celebracions. Tot i les variants i la diferència de costums locals, la finalitat principal és de celebrar o rememorar la passió, mort i resurrecció del Messies. 

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Fira i benedicció de palmes. La Rambla de Catalunya acull una fira on es poden trobar palmes, palmons i llorers, presents que els padrins regalen als fillols i que es duen a beneir a l’església. Un cop beneïts, es pengen als balcons de les cases perquè es considera que porten bona sort i les protegeixen dels mals esperits.

La tradició de les palmes té l’origen en la manera com els jueus van rebre Jesús quan va tornar a Jerusalem proclamat Salvador, alçant palmes i branques de llorer i d’olivera per demostrar el seu goig al fill de Déu.

Elements d'interès

Elements d'interès

La mona de Pasqua. Durant segles va ser costum entre els pastissers de fer dolços amb ous durs incrustats a la superfície que els padrins regalaven als fillols el dia de Pasqua. A poc a poc, els ous passaren a ser de xocolata, i n’hi havia tants com anys tenia el nen a qui anava destinada. Avui, però, la mona s’ha convertit en una figura de xocolata que pot ser de moltes menes i colors: hi podem trobar des de l’ou tradicional fins a personatges de dibuixos, animals, jugadors de futbol, etc.

Informació complementària