Santa Rita

Dates de celebració

Dates de celebració

Diada: 22 de maig

La festa de Santa Rita, patrona dels impossibles i de les venedores ambulants de roses, és la celebració més concorreguda de la religiositat popular del barri del Raval. Aquell dia, milers de veïns acudeixen a l’església de Sant Agustí a venerar les relíquies de la santa i li porten roses, flor que recorda un dels miracles que se li atribueixen, el de fer florir els rosers de l’hort d'un convent a ple hivern.

Alhora, des de primera hora del matí la plaça de Sant Agustí s’omple de parades de roses, estampes i espelmes que els fidels poden adquirir per oferir a la santa.

La diada també se celebra a la Casa Vicens, on antigament hi havia hagut la capella de Santa Rita. Al llarg del dia es fan descomptes, portes obertes i decoracions florals.

Motiu

Rita de Cascia va viure entre els segles XIV i XV i va morir un 22 de maig, data que es va establir per a retre-li homenatge. Va ser beatificada el segle XVII, però no va esdevenir santa fins l'any 1900.

Orígens

La devoció a santa Rita va arribar a Barcelona amb els agustins, que s’instal·laren en un convent del barri de la Ribera. Més tard, es traslladaren a l’església de Sant Agustí del Raval, on encara avui es custodien les relíquies de la santa. Aquest canvi es va fer arran de la construcció de la Ciutadella després del 1714. Per tant, la festivitat se celebra al Raval des de la segona meitat del segle XVIII.

Sabies que...?

Sabies que...

La tradició popular parla de tres roses: una s’ofereix a la santa, una altra es regala i la tercera es guarda en una capsa amb una moneda fins el 22 de maig, quan les roses es cremen i els diners es donen a un pobre.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Veneració de la santa. Des de les set del matí la plaça de Sant Agustí s’omple de gent, sobretot dones, que fan cua per venerar santaRita, fer-li peticions impossibles i donar-li les gràcies pels favors que els ha fet durant l’any. Quan els toca el torn, besen les relíquies de la santa, li ofereixen roses vermelles i li demanen desigs de tota mena, per bé que els més recurrents són els que tenen relació amb la salut.

Benedicció de les roses. Si bé l’ofrena floral a la imatge de santa Rita és molt important, no totes les roses són deixades als seus peus. Cal guardar-ne unes quantes per a la benedicció que fa el rector cada mitja hora. A migdia, després de la missa, es fa la benedicció més multitudinària, que congrega milers de fidels tant dins l’església com a la plaça. Per als més devots, que l’aigua mulli el ram és garantia que es complirà allò que demanen.

Elements d'interès

Elements d'interès

Diu la llegenda que santa Rita ja volia ser monja de ben jove, però l’obligaren a casar-se i va tenir dos fills. Divuit anys més tard, morts el marit i els fills, va entrar al convent de les augustinianes de Cascia (Itàlia), on al principi no fou ben rebuda per haver estat dona casada.

Quan era a punt de morir, va dir a les seves germanes que el seu més gran desig era olorar roses. Era a ple hivern, però baixaren a l’hort i trobaren tots els rosers florits. Ve't aquí per què és venerada com a patrona dels impossibles i de les venedores ambulants de roses i per què aquesta flor té tanta presència en els actes d’homenatge a la santa.

Informació complementària

Materials