Nit de Sant Joan
Dates de celebració
Dates de celebració
La vigília de la festivitat de Sant Joan, el 24 de juny
Diada: 23 de juny
La revetlla de Sant Joan és una festa que es fa arreu del país amb formes molt diferents. A Barcelona és una celebració popular que cadascú viu a la seva manera, amb trobades veïnals, familiars o d’amistats per a sopar, fer música i encendre fogueres.
El 23 de juny a la tarda la Flama del Canigó arriba a la plaça de Sant Jaume, on és rebuda per les autoritats municipals, l’Àliga de la Ciutat i els Gegants de la Ciutat, mentre sona la cançó «Muntanyes del Canigó». Tot seguit, els representants de cada barri agafen el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.
Amb l’encesa de les fogueres comencen les revetlles a les places i carrers dels barris barcelonins i, paral·lelament, els sopars populars, espectacles pirotècnics, balls i molta gresca fins a la matinada.
Motiu
La nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan, és una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu, amb dos dies de retard. És una celebració que l’Església Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista i que ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics.
Orígens
L’origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l’allargament del dia, pel solstici d’estiu.
La festa de la Nit de Sant Joan a la ciutat de Barcelona és molt antiga, sobretot amb la presència central de les fogueres, perquè és creença comuna que les flames allunyen i espanten els mals esperits que campen durant aquesta nit. De fet, al segle XVIII ja es van dictar lleis que pretenien posar fre als focs d’artifici i a les fogueres dins la ciutat, cosa que fa suposar que aleshores la tradició ja era molt assentada. Però la festa s’ha mantingut fins avui a desgrat de les prohibicions i les restriccions durant el segle XX.
Sabies que...?
Sabies que...
L'aigua, considerada una font de virtuts i garantia de vida en el medi rural, aquesta nit es considera plena de poders guaridors. Antigament, els banys a mitjanit eren un ritual gairebé obligatori. Als indrets de la costa aquest bany continua essent molt comú, bé sigui per les creences propiciatòries de salut, bé perquè la temperatura, l'entorn i la festa permeten de continuar la gresca dins la mar.
Sobre la festivitat
Informació complementària
Organitzadors
Ajuntament de Barcelona, Òmnium Cultural
Altres webs
Materials
Protocol festiu de la ciutat de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura.