Els ous de Pasqua i la mona
El dia de Pasqua hi ha un element gastronòmic singular que els més petits esperen amb deler: la mona. Avui, després de segles d’evolució, la mona de Pasqua és un dolç, generalment de xocolata, que adopta formes molt diverses i sovint relacionades amb els temes infantils de moda d'aquell any. Sembla que el mot «mona» podria ser una derivació de la paraula àrab «munah», que vol dir «obsequi».
Durant segles, fins ben entrat el segle XX, va ser costum entre els pastissers i també a les cases de fer tortells o coques amb ous durs incrustats a la superfície, que els padrins regalaven als fillols el diumenge de Pasqua Florida o l'endemà. Segons la tradició, el dolç havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena a qui anava destinat, fins que ja havia fet la primera comunió. Amb els anys, els ous passaren a ser de xocolata, i avui la mona s’ha convertit en una figura de xocolata que pot ser de moltes menes i colors: podem trobar des de l’ou tradicional fins a personatges de dibuixos, animals, jugadors de futbol, etc. Però un element comú que encara mantenen moltes mones són les plomes d’oca tenyides de colors vius i el pollets grocs de feltre.
Elaboració
Heus ací la recepta de la mona tradicional.
Ingredients: mig kg de farina, 75 g de sucre, 50 g de mantega, 3 ous, 10 g de sal, una pell de llimona ratllada, 50 g de llevat premsat i llet.
- Per a fer el guarniment: Ous durs, oli, ou batut i sucre.
Amasseu la farina amb el sucre, els ous, la sal, el llevat, la mantega i la ratlladura de llimona.
Aneu afegint-hi llet de mica en mica, fins a formar una massa homogènia i que es desenganxi de les mans.
Deixeu-la reposar 30 minuts.
Formeu un pa rodó; al mig feu-hi un forat i aneu-lo engrandint fins a formar una corona.
Pinteu-lo amb oli i repartiu-hi per sobre, clavant-los, els ous durs amb closca.
Pinteu-ho amb ou batut i empolvoreu-hi sucre per sobre.
Deixeu-ho fermentar uns 20 minuts i poseu-ho al forn a 170 °C uns 45 minuts.