Coca de Sant Joan

La coca de Sant Joan és una de les més populars a casa nostra i pot ser de classes diferents: confitada amb massapà, crema o nata i ornada amb pinyons, llardons o fruita confitada. És la menja tradicional de la Nit de Sant Joan, quan es reparteix a les revetlles juntament amb vins dolços o rancis; avui, però, aquestes begudes han anat deixant pas al cava.

La coca de Sant Joan es deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol. Segons el cuiner Ignasi Domènech, ha de ser el doble de llarga que d’ampla.

 

Elaboració

Ingredients: 250 g de farina de força, 200 g de fruites confitades (meló, taronja, cireres, etc.), 75 g de llet, 55 g de mantega tova, 55 g de sucre, 25 g de pinyons, 20 g de llevat premsat, 2 ous, mitja copa d’anís, pell de llimona ratllada, sal, sucre, oli o mantega.

Desfeu el llevat amb la llet una mica calenta.
Afegiu-hi 3 cullerades de farina i treballeu-ho fins a fer una massa llisa; deixeu-ho reposar fins que hagi doblat el volum.
Feu un volcà sobre el marbre amb la farina i al centre poseu-hi la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l’anís.
Treballeu amb la mà o amb una forquilla els ingredients del mig, afegiu-hi la massa fermentada i continueu treballant-ho amb la farina fins a obtenir una massa fina i compacta.
Estireu-la sobre una placa de forn untada amb oli o mantega. Ha de tenir un gruix d’1 cm aproximadament i forma ovalada.
Pinteu-ho amb ou i col·loqueu-hi al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.
Repartiu-hi els pinyons per sobre, tireu-hi sucre pel damunt i coeu-ho al forn a 180 ˚C uns 20 minuts.

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta Coca de Sant Joan. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.